Am auzit mai demult de numele unui scriitor rus Alexandr Soljenitin. Initial nu i-am dat mare importanta, fiindca numele cartii sale de capatai, „Arhipelagul Gulag”, nu-mi spunea mare lucru. Cine stie despre ce arhipelag o fi vorba. Probabil e ceva plictisitor, m-am gandit. Acum vreo 2 ani am gasit din intamplare la libraria Carturesti din orasul meu „Arhipelagul Gulag” tiparit in 3 volume de cate 8-900 de pagini fiecare. Am inceput sa-l citesc pe primul si mi-am dat seama ca avusesem dreptate. Era cea mai greoaie carte pe care o citisem vreodata, nume de procese politice din anii 1920-30-40, nume de loturi de condamnati si anii de condamnare. Am continuat totusi cu stoicism sa vad daca devien interesanta. Dupa cateva zile, in timp ce cautam primul volum ca sa continui lectura, am dat din intamplare de un alt roman de acelasi autor. Acesta se numea „O zi din viata lui Ivan Denisovici” si il puteti citi on line aici http://www.scribd.com/doc/8193559/Soljenitin-Alexandr-O-Zi-Din-Viata-Lui-Ivan-Denisovici

Va rog sa ma credeti ca am deschis cartea, m-am asezat pe un scaun si nu m-am miscat de acolo pana nu am terminat de citit si ultimul cuvant. Pur si simplu am uitat unde sunt, traiam intr-un lagar de munca fortata din Siberia in anii `40, imi era frig, tremuram de frica sa nu-l descopere pe Ivan Denisovici cu ceva si sa-l trimita la carcera, sau mai rau, sa-l omoare pe loc. Dupa ce am terminat cartea, am ramas mut. Atata forta iesea din paginile ei incat ma intrebam ce va face adoua zi, cat va inainta cu constructia la care lucrase in ziua desppre care tocmai citisem. O sa-i gaseasca ceasovoiul mistria ascunsa la loc sigur? Pur si simplu asteptam o continuare a cartii. Nu puteam concepe ca e gata, s-a terminat, nu o sa mai aflu nimic despre Ivan Denisovici. As fi dorit sa fie „O saptamana din viata lui Ivan Denisovici” sau „O luna din viata lui Ivan Denisovici”. Dar cu siguranta aunci povestirea  nu ar fi avut atata forta si probabil, impactul s-ar fi diluat. Autorul a reusit sa castige Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1970. Din cate am inteles pentru un alt roman „Pavilionul cancerosilor”. Eu am trecut  sa citesc in continuare „Arhipelagul Gulag”. De data asta l-am inteles mai usor. Totusi am reusit sa citesc cele trei volume intr-un an de zile. Nu l-as mai reciti inca o data. E lung, greoi si o sa va ia durerea de cap de la miile de date si informatii cu caracter tehnic. Dar o data in viata merita. In schimb, „O zi din viata lui Ivan Denisovici” am recitit-o de multe ori. Merita. Din pacate Aleksandr Isaevici Soljenitin a murit la 3 august 2008. Avea aproape 90 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Cu aceasta ocazie vreau sa-i multumesc si lui taalex pentru postul sau http://taaleex.wordpress.com/2009/11/16/o-zi-din-viata-lui-ivan-denisovici/. Mi-a fost de mare folos. Si sa speram ca noi, copii, nepotii si stranepotii nostri sa nu cunoastem vreodata un „Arhipelag Gulag”

Fișier:Alexander Solzhenitsyn 1953.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s