In general nu ma dadeam in vant dupa orele de fizica de la scoala, mai ales cand am intrat la liceu si fizica a devenit o materie searbada si plina doar de calcule, formule si paraformule. Totusi tin minte ca undeva in clasele 6-8 doamna profesoara de fizica ne-a explicat ca in univers exista niste legi asupra carora oamenii nu pot interveni oricat ar incerca. Aceste legi au rolul ca sa mentina un echilibru fara de care nu ar exista oamnii, animalele, miscarea pamantului, a celorlalte planete, galaxii etc. Una din aceste legi este aceea a ECHILIBRULUI. Daca s-ar puta interveni asupra acestei legi totul s-ar duce naibii (nu mai retin explicatia exacta). Asta mi s-a parut interesant fiindca ma gandeam cum ar fi daca unul sau mai multi oameni ar putea sa dea peste cap lumea in care traim astfel incat totul sa devina un haos.

Facem un salt in timp peste vreo 25 de ani si ne trezim in Romania anului 2011 in care am impresia ca teoria echilibrului e putin dezechilibrata si doamna profesoara s-a inselat putin. Lumea, asa cum o stiam noi s-a micsorat destul de mult, astfel incat sa pot discuta on line cu fostii mei colegi care se afla in Germania sau in Canada, dar in acelasi timp seamana cu o caruta care a fost impinsa de pe coama dealului si o ia la vale din ce in ce mai tare. In fiecare zi aflu ca ceea ce stiam in ziua anterioara nu numai ca s-a schimbat, dar este cu totul eronat. Sau se vrea sa fie ca acum 1500 de ani. Brusc judetele despre care am invatat la geografie nu vor mai exista, ne intoarcem la epoca voievodatelor si a descalecarilor, a lui Glad, Gelu si Menumorut. Credeam ca institutia Ministerului de Interne, a Politie, Jandarmeriei sunt batute in cuie si au rolul lor. Ei, pe naiba, lasa ca se poate si fara. Ca si asa e prea multa ordine si disciplina in tara asta, sa facem putin haos, e mai distractiv. Avem medici prea multi si prea bine scoliti? Nu-i nici o problema, o sa le dam tot felul de legi care sa-i ajute sa se integreze perfect in spitalele din Patagonia, Burkina Faso si altele unde vor emigra din cauza jocului de-a baba oarba jucat de guvern mana in mana cu parlamentul. De profesori nu mai vorbesc, doar unde altundeva decat in scoli s-ar putea exersa luptele de strada intre profesorul disperat si elevii cu mertzan la usa scolii, filmuletele porno cu eleve in calduri si dansul erotic pe catedra (si noi care ne acem procese de constiinta fiindca jucam „Americana” la scoala in pauza, sau „Lapte gros”)

Ca sa ne dea de inteles ca ceva nu e in regula, si natura devine din ce in ce mai imprevizibila. Iarna e frig de crapa pietrele pana in aprilie, apoi incepe caldura brusc, se umfla apele si inunda tot in calea lor. Dupa doua trei zile cu temperaturi negtive, brusc termometrul ajunge la +35 grade si o tine asa pana o luam razna si ne rugam de putina ploaie. Vine ea si ploaia sub forma unei furtuni care ne ia acoperisurile si le arunca drept in masinile parcate de-a valma, inunda orasul si autoritatile se declara din nou „luate prin surprindere”.

Si totusi, echilibrul atat de necesar a disparut cu totul? Se pare ca nu. Insa acesta isi face simtita prezenta in ultima vreme tot mai timid. Pana cand vom sari calul si totul va fi din nou „Ca la inceput”. Adica in Epoca de Piatra…

 

 

3 gânduri despre „Excese

  1. în cadrul subiectului… sau pe lângă… 🙂
    echilibrul întregii lumi este totuşi supervizat de către Dumnezeu. cum noi nu avem nicio relaţie cu El, uneori suntem mai mult decât dezechilibraţi. relaţia cu El ne dă o stabilitate deosebită.

  2. Statul spune ca se poate si fara Politie, Jandarmerie, Medici si Profesori pentru ca intreaga societate nu face decat sa arunce cu rahat in tot ce inseamna categorie sociala. Nu se mai face diferenta intre individ si o categorie in ansamblu. In loc sa-l punem la zid pe militianul „x” care a luat spaga, aruncam cu rahat in toata institutia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s