In urma cu trei ani discutam cu un bun prieten si coleg despre criza mondiala care se apropia de tara noastra. Amandoi am ajuns la un moment dat la concluzia ca oricum criza nu o sa tina mult fiindca nu mai suntem in anii 1929-30 cand telefonul abea isi facea simtita prezenta. Acum lumea este infinit mai informatizata si mai capabila sa treaca peste efectele crizei. Deci, sa privim inainte cu speranta…

Au trecut 36 de luni de atunci si sperantele noastre sunt tot mai firave. In urma cu cateva momente urmaream stirile care ne dau ca sigura o noua criza datorita Greciei care nu se poate salva de la faliment. E putin absurd ca o tara intreaga sa intre in faliment dar se pare ca e adevarat. Ca sa fie si mai mare harababura se da drept sigura o iminenta criza datorata economiei chineze care se umfla ca si Fat Frumos intr-o zi cati altii in sapte. Apar tot felul de GURU ai finantelor care vin cu tot felul de scenarii catastrofale. De multe ori stau si ma intreb cui folosesc toate astea. Acum cateva zile mi s-a facut dor de copilaria mea si am revazut filmul „Terminator 1” aparut in 1984. In acest film este o scena memorabila in care Kyle Reese interpretat de actorul Michael Biehn adoarme si se viseaza in anul 2029 in timp ce se lupta cu robotii. Apoi se trezeste si realizeaza ca se afla langa un santier de constructii in anul 1984 cand robotii erau abea la inceputurile lor si nici vorba sa stapaneasca lumea. In ultima vreme incep sa cred ca ne indreptam din ce in ce mai sigur catre o prapastie economica, sociala si de oricare vreti voi. Nu-mi iese din minte faptul ca Marea Criza din anii 1929-1933 a fost depasita doar dupa ce a provocat Al Doilea Razboi Mondial care a dat peste cap lumea asa cum era ea si totul a trebuit luat de la capat. Problema e ca la ora actuala un nou Razboi Mondial ne-ar arunca probabil in Epoca De Piatra si am ajunge asemenea stramosilor nostrii care traiau in pesteri. Inchipuiti-va un moment viata fara telefoane, internet, electricitate, carduri, banci etc. Si chiar fara bani, fiindca si-ar pierde valoarea. Ne vom intoarce din nou la vremurile in care se facea troc adica se dadeau la schimb obiecte, animale sau hrana. Sau cum ar fi ca toata lumea sa dea faliment si am intra intr-o anarjie generala in care am ajunge homini homini lupus. Adica ne-am omora pur si simplu intre noi pentru a supravietui. Atunci triburile, gintile, fratriile si alte organizatii de genul asta ar lua locul actualelor ONU, NATO si de ce nu FMI?

Epilog.

La ora actuala scenariul propus de filmele din seria Terminator nu are cum sa ajunga realitate fiindca nu exista destui  bani pentru a  dezvolta organismele cibernetice care sa preia controlul asupra lumii. Asta in ipoteza in care acestea ar fi posibile din punct de vedere al stiintei si nu numai al fantasticului.

 

4 gânduri despre „Prizonieri…

  1. Istoria, din păcate ne aduce aminte ca toate crizele au fost depasite prin razboaie. Ceea ce se intâmpla acum in tarile arabe, in Grecia, dar și amenințarea permanentă pe care o reprezintă economia în declin a Sstatelor Unite, nu au darul de-a ne linisti. N-am sa înteleg niciodata de ce omenirea trebuie sa faca doi pasi inapoi pentru unul inainte.

  2. ideea asta cu sămânţa distrugerii este esenţială pentru a putea şti cum să mergi mai departe, măcar personal, dacă la nivelul planetei se întâmplă cu totul şi cu totul altfel… dacă ştim că suntem astfel, în momentul în care luăm hotărâri ne mai gândim o dată… nu de alta, dar ştim că primul instinct este de autodistrugere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s