In anii 90` am citit romanul Liceenii are constituia scenariul pentru filmul cu acelasi nume pe care banuiesc ca l-ati vazut. Mi-a atras atentia o fraza din carte „Mihai, sa stii ca singurul lucru pe care nu ti-l poate lua nimeni este ce ai invatat…” Acum, dupa multi ani se pare ca in sfarsit aceasta raza si-a gasit aplicarea si in cadrul examenului de Bacalaureat din iunie 2011.

Trebuie sa recunosc ca daca as fi sustinut examenul de bacalaureat anul acesta probabil ca nu as fi promovat. Nu m-am impacat niciodata cu fizica. Din fericire in anul de gratie 199… cand am dat BAC-ul nu existau camere de luat vederi decat la televiziune. Si mai era un coleg, olimpic la fizica intr-o banca din clasa unde am dat proba la fizica. Si bietul copil a trecut dupa el toata adunatura de afoni-fizicieni care eram. Numai ca noi fusesem la scoala. Stiam cu ce se mananca. Stiam ce trebuie sa copiem si ce nu. Si celelalte materii le-am luat „pe bune”. Si dupa aceea am avut norocul sa mergem la facultati unde nu a mai functionat copiatul. Si a trebuit sa invatam caramizi intregi de volume. Si am inteles ca trebuie sa stii CUM sa inveti si CE sa inveti. Si invatatul are legile sale. Nu poti sa tocesti haotic materia, nu te ajuta cu nimic. Materiile au o logica a lor si mai ales legaturi intre ele. Care te vor ajuta la un moment dat. Bineinteles ca exista o legatura chiar foarte directa si intre halbele de bere, tigarile, etnobotanicele si statul prin toate bodegile in orele de la scoala si notele de 1(unu), 1.20(unu si douazeci de sutimi) de la Bacalaureat. Nu l-am inghitit pe ministrul Funeriu dar a avut dreptate. Asa nu se mai putea. Elevii se duceau si se mai duc la scoala ca la streaptease, birt sau studio de filme porno in toaleta scolii. Si dupa aceea veneau si pretentiile ” Am luat Bacul, ma duc la facultate, vreau o masina de fitze, vacanta in Tahiti si 10.000 de euro bani de buzunar”. Acum e cam nasol. Bineinteles ca toata lumea arunca cu noroi spre cei care au facut subiectele si mai ales spre camerele de luat vederi „NE-AU STRESAT!!!! ” urla in cor pitzipoancele si cocalarii. Ziaristul Cristian Tudor Popescu le-a dat peste nas” Dar in MALL nu sunt camere de luat vederi? Acolo nu sunteti stresati??”.

Am avut ocazia sa vad rezultatele la un liceu din Timis in care cu o singura exceptie, toti elevii picasera Bacul. Veneau, vedeau rezultatele si incepeau sa rada. Dar cum spunea cineva „Radem noi, radem, dar nu e rasul nostru…”

Televiziunile s-au pus pe scotocit elevi care luasera Bacul cu 10 (zece) pe linie. Aseara am vazut o domnisoara la Realitatea Tv. Luase 9.83 la Bac, desi era de la tara, statea la caminul liceului si nu avea bani sa mearga saptamanal acasa sa-i vada mama. Tatal ei murise de cativa ani. Fata a aplicat la cateva universitati din Anglia si Germania si a fost admisa. Desi nu avea bani sa mearga sa studieze in la una din acele universitati isi facuse un plan de bataie. Vroia sa ia credit de la o banca din Romania, sa inceapa scoala si sa munceasca pentru a plati creditul si pentru a se intretine. Fata nu cerea de pomana nimanui. Stia ce vrea de la viata. Am fost mandru ca sunt compatriot cu ea. Imi pare rau ca nu i-am retinut numele. Poate am fi reusit sa o ajutam cumva.

2 gânduri despre „Bacaloriatii…

  1. Numai ca noi fusesem la scoala – asta da idee principală. îmi amintesc o zi în care m-am dus la şcoală cu un abces, eram vânătă, aveam faţa tumefiată, dar doctoriţa nu a vrut să-mi dea scutire, că nu ştiu ce probleme avea dacă făcea asta şi eu de teamă să nu fiu sancţionată am defilat în acel hal pe la diriga şi pe la director, ca în caz că mi se pun absenţe să am martori… 🙂
    ce penibilă pare în ochii altora seriozitatea cu care priveam noi – iar eu chiar eram o persoană împrăştiată, dar când era vorba de reguli, nu comentam! – viaţa…

  2. De multe ori seriozitatea cu care tratam lucrurile marunte si neinsemnate se dovedeste de folos cand avem de-a face cu lucrurile „importante”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s