Prolog

Autoturismul marca Oltcit gonea pe soseaua asfaltata, in dreptul lanului de porumb. La un moment dat, masina frana brusc. Din ea cobori un tip de vreo 35-40 de ani imbracat in camasa si pantaloni de stofa. Intra in lanul de porumb si rupse un stiulete. De la cativa metri se auzi „Alo, tovarasu`. Ce faci matale aici? Amenda pentru porumb este de 100 de lei.” Paznicul lanului, un tip jovial la vreo 60 de ani se ivi clatinandu-se. Omul nostru plati amenda fara sa ceara vreo chitanta si se urca in autoturism demarand brusc. Dupa cateva minute, ajunse in fata primariei. Urca nervos treptele, navali in biroul primarului si arunca pe masa stiuletele de porumb racnind „Soiul asta de porumb trebuie sa aiba o greutate mai mare la stiulete, de aia nu aveti productie fruntasa la hectar!”

Scenele de mai sus aveau loc intr-un film romanesc din anii 80, in care toamna se numarau productiile fruntase (mincinoase) la hectar de grau, porumb si otel. Nu mai stiu ce a rezolvat inginerul cu pricina cu productia de porumb la hectar, dar imi amintesc cu nostalgie de vestitele compuneri pe care trebuia sa le facem in primele zile de scoala si care invariabil aveau titlul „Toamna”. Titlul respectiv ma lasa absolut buimac si imi frana talentul creator, asa ca scoteam din strafundurile creierului meu odihnit dupa vacanta o compozitie absolut idioata pe care o scoteam la iveala de fiecare data cand aveam de facut respectiva compunere.

In mod absolut normal incepeam cu fraza „La un moment dat observam cu uimire (stupoare) ca zilele devin mai scurte si noptile mai lungi, inseamna ca vine toamna.” Probabil ca la fraza asta tovarasa profesoara se inneca cu gogoasa pe care tocmai o savura…

Urmarea ” Pasarile calatoare se pregatesc sa plece in tarile calde”, presupun ca o determina pe tovarasa profesoara sa dea cu gogoasa dupa pisica si bineinteles sa n-o nimereasca…

A treia fraza (propozitie), era o mostra de tembelism cras datorat vizualizarii prea multor editii ale emisiunii „Agricultura-programe prioritare”- „Taranii culeg roadele bogate de pe ogoare.” La citirea acestei propozitii, probabil tovarasa profesoara punea mana pe pixul rosu pregatindu-se sa taie in stanga si-n dreapta fara mila, scrasnind din dinti „Mama lui…”

Ideea a patra era cel putin criminala „Cand vad ca vin ploile si vremea rece, copii se pregatesc sa mearga la scoala”. Deja aici pixul rosu intra in actiune taind fara mila frazele cu linii lungi si verticale.

Finalul era o incununare a celorlalte idei bezmetice din compunere „Ce frumoasa este toamna!” Nu stiu de ce, dar fiecare compunere de genul asta era inrosita cu pixul de sus pana jos si purta mentiuni de genul „RUSINE!! ; CE-I ASTA?!? ; F.F.F. SCURT !!!! ; 2 (DOI)”

Important e ca era inceputul scolii, cataloagele inca nu existau asa ca notele ramaneau doar pe coala de hartie 🙂

Epilog

In clasa a X-a, doamna profesoara a facut greseala sa ne dea in prima zi de scoala o compunere cu titlul ¨Prima zi de scoala¨din care a aflat ca in acea zi de pomina ne duseseram cu totii in birt unde am facut concursuri de skanderberg pe sticle de bere…

 

4 gânduri despre „Toamna in compuneri

  1. Și eu de fiecare dată când vreau să scriu despre toamnă, îmi vin în minte compunerile din clasa a IV-a. Parcă orice aș spune, e inutil în comparație cu ce înseamnă toamna cu adevărat.
    Coincidență, chiar azi am văzut un film românesc cu „producția la hectar”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s