Prolog

    Anul 198…Frigul patrunzator isi facea de cap in sala mare in care nuntasii, majoritatea din ei ametiti de tuica tare, dansau sa-si rupa pantofii. Mirele si mireasa, arborau zambete protocolare si incercau sa se integreze in atmosfera. Casetofonul si boxele instalate in sala urlau de mama focului muzica populara. La un moment dat, unul dintre nuntasi, cherchelit bine, se urca cu greu pe scena, lua microfonul si racni fericit: „Sa ne traiasca mirele Nelu Cocosila al nostru ca s-a insurat si acum avem si noi nevasta noastra….”  Mireasa incepu sa tipe iar mirele, buimac, se arunca sa-l loveasca cu pumnul pe nuntasul galagios… ca la nunta frate!!!

    Am avut placuta ocazie sa particip in anii `80 la o serie de nunti ale vecinilor mei, la care am fost invitat si eu, bineinteles impreuna cu parintii mei. Nu stiu daca pe vremea aceea se faceau si petreceri de logodna, fiindca nu am fost invitat la niciuna, deci probabil inelele de logodna sa dadeau intr-un cadru mai restrans. De la nuntile la care am participat am ramas cu sechele grave din pricina obiceiurilor interesante care aveau loc. In primul rand toate nuntile se desfasurau iarna si in sala de nunta era un frig patrunzator, iar eu in costumul care ma strangea ma simteam ca un robotel. Plus ca trebuia sa zambesc si sa dansez, obligatoriu cu sora-mea pe care nu o suportam, ca sa fim fotografiati si pusi in albumul familiei. Intelegeam eu ca aia doi din capul mesei care au verighete pe mana si zambesc fortat sunt mirele si mireasa si ceilalti care urlau si chiuiau de mama focului erau nasi, socrii, neamuri, etc. Cand intrebam care e ideea cu nunta mi se raspundea de catre alti copii ca mireasa primise cu cateva luni inainte un inel de logodna, dar acum are verigheta pe deget si vorba aceea „Adio silueta, acum am verigheta!” Multi ani n-am inteles ce are verigheta cu silueta, dar imi placea cum suna rima si o repetam pana la exasperare.

    Momentul culminant al nuntilor era stransul darului. Era atat de haios ca uitam si de frig si de tot. Un nenea care am inteles ca se numa „Givaru` al Mare” lua un castron de supa, microfonul si pe un alt nenea cu un saxofon si mergea de la un nuntas la altul ca sa ia darul cuvenit mirilor. Si aici incepea showul… Nuntasii, chercheliti bine aveau fiecare cate o suma de bani dramuita de sotiile lor pe care o trebuiau sa o puna in castron. Nenea Givaru` ii intarata „Hai dom`le ca poti mai mult! Numa atata te tine? Hai ca esti boier, uite ce costum ai! Nea Gica a dat mai mult ca tine!!!” Atunci nuntasul incepea sa scoata toti banii de la el numai sa arate ce darnic este. In timpul asta, sotiile le trageau picioare pe sub masa fiindca le ruinau bugetul familiei pe urmatoarea luna. La cei mai darnici, ala cu saxofonul le canta si o melodie sa-i stie lumea din sala ca ei „este cu lovele”. Cei mai treji se luau la cearta cu Givaru sustinand ca nu au mai mult, dar asta ii facea de ocara cu apelative dragalase „Sarantocule, Calicule, Zgarie Branza”. Pe mine unul ma distra foarte tare scena cu stransul darului, pana cand cineva mi-a explicat ca e rusinos si ca nu e frumos sa se procedeze asa. Si am mai incasat si una dupa cap care nu mi-a placut deloc.  

Epilog

   Una peste alta, nuntile sunt prilej de bucurie, dans si petrecere. Ei, uneori se mai pomeneste si de cate o nunta la care a fost furata mireasa si nu s-a mai intors, iar mirele a primit un biletel cu explicatii, dar nuntile alea sunt o raritate, nu? 

3 gânduri despre „Nuntile de altadata

  1. Ah ce frumoase timpuri…eu am prin prin anii ’90 o nunta la care se dadeau bani, si la noi cel care aveam rolul de a colecta monedele si de fapt era si maestru de ceremonie, pentru ca intervenea cu diverse pe tot parcusul nuntii se numeste Staroste ( in cluj asta). O veselie nemaipomenita….din fericire acum totul e mai discret, se pun in plic totul, sau cadouri, iar unele sunt fara cadouri, doar o petrecere, prilej de bucurie….asta pentru cei care isi permit:)
    Hai la nunta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s