Prolog

Anno Domini 198… Elevii care participau la Olimpiada de Istorie faza judeţeană stăteau ca pe ghimpi aşteptând sosirea subiectelor.  Într-un final ele sosiră şi elevii se apucară de frenetic de scris.  Denis scria concentrat, iar rândurile sale aproape caligrafice albăstreau paginile albe. După ce termina o pagină, o împingea deoparte, pentru a fi în raza privirii colegului său Sebastian care stătea în banca din spate. Conform înţelegerii, Sebastian trebuia să copieze ce scria Denis pentru ca amândoi să promoveze în etapa naţională. Sebastian era fiul directorului fabricii la care lucra tatăl lui Denis şi deşi nu învăţa nimic, veşnic primea laude pentru rezultatele obţinute prin copiat. Supraveghetorii erau „aranjaţi” aşa că nu-l deranjau pe Sebastian. După o oră şi jumătate, Denis terminase subiectul de sinteză şi se pregătea să predea lucrarea. Sebastian, sătul de atâta copiat, ieşi mai repede din sală. După ieşirea lui Sebastian, Denis rupse pur şi simplu foile scrise şi ceru altele. Începu apoi să scrie din nou. În jumătate de oră termină de scris, predă lucrarea şi ieşi uşurat din sală. Planul îi reuşise. Îl făcuse de râs pe fiul directorului.

Mulţi dintre prietenii mei bloggeri sunt foarte îngrijoraţi de fenomenul plagiatului. Probabil că pe bună dreptate. Atunci când stai şi gândeşti ore în şir şi uneori zile câte un articol, îl creşti ca pe copilul tău, îi adaugi tot felul de expresii cât mai originale pentru a da savoare textului, e greu să vezi că o altă persoană îţi fură munca. Pentru a evita acest lucru, unii bloggeri atrag atenţia că pe pagina lor plagiatul este interzis, alţii apelează la texte de lege prin care pun în vedere vizitatorilor că plagierea textelor din respectiva pagină se pedepseşte conform legii cutare, articolul cutare.

Dacă vrem să acceptăm adevărul, trebuie să recunoaştem că cele de mai sus sunt doar vorbe în vânt. Chiar dacă teoretic există legi care pedepsesc plagiatul, punerea lor în practică e deosebit de greoaie şi durează de obicei luni sau ani de zile. Pseudo-bloggerii care plagiază ştiu asta şi îşi văd de treabă fără prea mari mustrări de conştiinţă.

Eu unul nu ştiu dacă am fost plagiat şi nici nu mă interesează. Pe de o parte dacă textele mele sunt copiate, înseamnă că au valoare, nu? Altfel de ce s-ar obosi cineva să le copieze  ? Ce nu înţeleg eu este motivul pentru care plagiatorii au blog. Prin însăşi existenţa sa, blogul e un loc în care doreşti să te exprimi, să-ţi spui sus şi tare părerea ta despre o anumită problemă. Dacă ceea ce scrii tu este interesant, vor apărea şi cititorii care te vor impulsiona să continui. Dacă pe blog copiezi doar ceea ce au scris alţii, până la urmă vei fi descoperit. Poţi să-i minţi o vreme pe unii, dar nu poţi  minţi încontinuu pe toată lumea. Şi atunci vei fi foarte cunoscut în lumea bloggerilor.  Şi vei reuşi performanţa să ieşi din blogosferă pe uşa din dos.

Şi totuşi cum ne putem feri de plagiat? O soluţie ar fi personalizarea articolelor de pe blog care să fie scrise într-un stil propriu,  care este cunoscut de ceilalţi bloggeri. Astfel, ei îţi vor recunoaşte stilul  şi asta va fi ca o semnătură virtuală. La început e puţin mai greu, dar apoi o să vedeţi că avantajele sunt mari şi sperietoarea plagiatului nu o să vă mai tulbure postările. În fond şi la urma urmei, blogul vostru vă reprezintă şi nu o să renunţaţi la el pentru că un nepoftit încearcă să vă fure munca. Nu o să reuşească.

Epilog

Denis luă nota 10 şi se califică de pe primul loc în etapa naţională la olimpiada de istorie. Sebastian primi nota 2. Profesorii corectori râdeau cu lacrimi citind lucrarea lui Sebastian. Fiul directorului scrisese ” Mihai Viteazul, ajutat de prietenii săi, Traian, Decebal, Atilla şi Menumorut a înfăptuit Marea Unire de la 1918 când a intra în Alba Iulia pe un cal alb, aşa cum se vede şi în poza din cartea de istorie…” 🙂

4 gânduri despre „Plagiatorul

 1. Frumos scris… si ai dreptate.
  Nici eu nu pricep care e rostul blogurilor copy-paste…si sunt o droaie 🙂
  Mi-a placut si „pilda”…
  Scrii bine…de ce asa de rar?

  1. Îţi mulţumesc pentru aprecieri. Am nevoie de câteva zile ca să găsesc subiectul postării şi să compun prologul. După aceea, treaba e simplă. După cum ai observat încerc să păstrez o frecvenţă cît de cât stabilă a apariţiei postărilor.

 2. Buna ziua,

  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

  Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

  dumitru_gabriela31@yahoo.com

 3. De ce au un blog cei care copiaza continut?
  Sunt oameni care se bucura la suma de 10 lei pentru un articol „sonsorizat”. Dar pentru a ajunge ca cineva sa-ti plateasca un articol pentru o „pseudocampanie” trebuie sa ai o oarecare expunere. Aceasta expunere, chiar daca ea va fi superficiala, o poti obtine foarte repede adaugand foarte mult continut. Numai ca pentru a posta 4-5 articole pe zi ar fi nevoie de o munca titanica si de ceva creativitate, ceea ce e foarte greu. Astfel, exista varianta mai simpla de a copia absolut tot ce gasesti, umplii blogul de continut, obtii o pozitie bunicica in Google si poate vine si un banut de-un pachet de tigari, ceva…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s