Articolul acesta a fost guest post la colega mea Annabella pentru care îi mulţumesc şi pe această cale.

Prolog

Bărbatul citea ultimele ştiri când fetiţa lui de 6 anişori intră agitată în cameră. „Tati, veau să-ţi fac o propunere!” Bărbatul îşi luă o mutră cât de cât serioasă. „Te ascult” „Dacă mă laşi să merg în excursie, promit să fiu cuminte, să o ajut pe mama la bucătărie, să curăţ ceapa chiar dacă o să plâng, fiindcă oricum lacrimile îmi fac bine la ten şi să nu te mai ţin de nas când dormi în fotoliu şi sforăi !!!” Bărbatul încruntă sprâncenele „Am spus că nu te las în excursie şi gata!” Fetiţa se îmbufnă şi începu să se smiorcăie „Maaamaaaa… maamaaa… mîhîîîîîî… tata nu mă lasă…mîhîîîî…în excursieee… mîîhîîîîî” Mama fetiţei apăru în uşă „Vai dragă, dar parcă am vorbit că o lăsăm în excursie, na lasă că atunci nu mai pupi tu ieşire cu băieţii la bere şi poţi să-ţi iei adio de la sex ora… ăă… lasă că vorbim noi mai târziu!” Bărbatul se scărpină încurcat în cap „Mmm… na păi lasă dragă că n-are nimic dacă merge şi fata în excursie nu? Că poate aşa mai stăm şi noi singurei, nu?” Fetiţa începu să strige de bucurie „Ieee, plec în excursie!!!”, iar mama ei o îmbrăţişă cu drag… făcuseră împreună o negociere pe cinste.

Negocierea e mereu prezentă în viaţa noastră. Interesele noastre şi ale celorlalţi se bat de multe ori cap în cap şi astfel ajungem la negociere. Cei mai mulţi suntem negociatori destul de slabi, pentru că avem tendinţa să cerem tot şi să oferim foarte puţin sau deloc. De aici pot lua naştere conflicte care pot degenera de la o ceartă în familie la un război global.

Ce multă lume nu înţelege este că negocierea se poartă de către oameni, nu de către maşini şi oamenii sunt foarte sensibili la anumite subiecte. Mulţi poartă aşa zise negocieri de pe poziţii de forţă, impunând o tranzacţie de genul „Eu îţi iau totul şi nu-ţi dau nimic, iar tu trebuie să fi mulţumit cu asta!”. Genul ăsta de a tranşa negocierea este total greşit, fiindcă cel care acceptă asta va rămâne cu un gust amar şi va încerca să ne „sape” cu proxima ocazie. Cu aşa o negociere sigur ne vom alege cu un duşman. Şi pentru ce?

Ideal este ca niciodată să nu încercăm să-i luăm totul celuilalt şi e bine să-i dăm impresia că târgul pe care l-a făcut este avantajos şi pentru el. Mereu trebuie să-i reamintim că ceea ce va câştiga el în urma negocierii este foarte important pentru noi şi că este un bun negociator. În schimb, avantajul câştigat de noi trebuie minimizat, astfel încât să pară că vom fi uşor în pierdere, pierdere pe care o vom accepta deoarece avem un respect deosebit pentru el. Aşa vom câştiga în acelaşi timp ceea ce ne dorim şi aprecierea partenerului de negociere.

Ca un sfat, dacă vă doriţi ceva şi trebuie să negociaţi acel lucru, spuneţi direct partenerului de negociere ceea ce vă doriţi şi chiar exageraţi puţin. Astfel aveţi un punct de la care să porniţi discuţia. Dacă veţi cere puţin, veţi primi şi mai puţin dar dacă cereţi mai mult decât vă doriţi veţi avea surpriza să primiţi mult mai uşor. Pentru că negociatorii nu se aşteaptă să li se spună adevărul în faţă de la început şi vor aprecia sinceritatea voastră.

Epilog

Autoturismul mergea lent pe şoseaua aglomerată, iar fetiţa se uită cu ochişorii ei mari la tatăl ei. „Tăticule, e adevărat că oamenii de onoare nu-şi calcă promisiunile?” „Da, draga mea.”răspunse tatăl neatent. „Şi tu… eşti om de onoare?” „Da draga mea.” „Şi îmi iei de ziua mea un căţel cum am văzut la Mall?” „Da, draga mea…ăăă, ce?!? Nu!!” „Ai promis, tati, ai promis, ha ha ha, o să avem un căţel !!!” strigă fetiţa fericită. Bărbatul oftă, dar zâmbi pe sub mustaţă…fetiţa lui era deşteaptă foc.

9 gânduri despre „Negociatoarea

  1. citat ” Ideal este ca niciodată să nu încercăm să-i luăm totul celuilalt şi e bine să-i dăm impresia că târgul pe care l-a făcut este avantajos şi pentru el. Mereu trebuie să-i reamintim că ceea ce va câştiga el în urma negocierii este foarte important pentru noi şi că este un bun negociator. În schimb, avantajul câştigat de noi trebuie minimizat, astfel încât să pară că vom fi uşor în pierdere, pierdere pe care o vom accepta deoarece avem un respect deosebit pentru el. Aşa vom câştiga în acelaşi timp ceea ce ne dorim şi aprecierea partenerului de negociere.”

    ar trebui la scoala sa existe cursuri speciale pentru a putea purta astfel de negocieri ; scoala vietii te invata pana in cele din urma….dar din pacate nu mai poti da timpul inapoi!

    1. Ceea ce am scris am învăţat pe pielea mea după ce am purtat sute de negocieri în care adoram să-mi zdrobesc adversarii şi după accea mă alegeam cu duşmani. Şi pentru ce?

  2. Genul asta de negociator e mai mult un escroc sentimental..Din pacate sunt feluri si feluri de negociatori si fiecare are metodele lui.. de obicei metoda cu cel mai mare succes este santajul emotional..

    1. Uneori graniţa dintre negociator şi escroc este foarte subţire. Şantajul emoţional este practicat de toată lumea de la copiii sugari care plâng când vor ceva şi până la bătrânii de 90 de ani. Asta-i viaţa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s