Prolog

Clienta înainta către ghişeul de reclamaţii ca şi cum ar fi vrut să strângă de gât pe cineva. Funcţionarul din spatele ghişeului se crispă, anticipând un nou scandal monstru. Al treilea pe ziua de azi. Femeia ajunse în faţa ghişeului şi trase adânc aer în piept. „Acum începe să urle”, se gândi funcţionarul, pregătindu-se să primească un val de înjurături. Vocea reclamantei era însă calmă, chiar plăcută la auz. „Nu vă supăraţi, cred că s-a comis o eroare, am fost anunţată că nu am plătit rata, dar v-am adus chitanţa ca să dovedesc plata. Puteţi vă rog să remediaţi greşeala?” Femeia îi zâmbi uşor încurcată. Funcţionarul rămase năuc. Se aşteptase la o poşetă în cap sau ceva asemănător. Rapid luă chitanţa din mâna femeii şi verifică ceva în calculator. „Aveţi dreptate, doamnă, ne cerem scuze pentru eroare. Plata dumneavoastră nu se înregistrase din caza unei erori în sistem.” Clienta îi zâmbi funcţionarului şi plecă.

De câte ori apare vreo problemă, una din marile bucurii ale românilor este să o rezolve prin scandal. Dacă trebuie remediată vreo problemă în care cetăţeanul nostru se consideră insultat sau jecmănit de către sistem, atunci cea mai sigură metodă este scandalul. De multe ori am auzit expresia „Lasă că mă duc acolo şi le fac un scandal de o să mă ţină minte!” Astfel românul nostru pleacă de acolo răcorit şi simte că s-a răzbunat pe sistemul care veşnic îi bagă mâna în buzunar. Din nefericire, pe sistem nu-l impresionează răcnetele şi urletele, cel care încasează jignirile şi înjurăturile fiind tot un om, adică un angajat al sistemului. E adevărat şi că mulţi dintre ei sunt scârbiţi de munca pe care o fac şi pur şi simplu ne iau durerile de cap atunci când avem de-a face cu ei.

Problema e că „scandalul”, adică urletele, însoţite de inerentele înjurături şi ameninţări nu prea rezolvă nimic. Chiar dacă pe moment suntem mai răcoriţi, vom avea surpriza ca pentru scandal să ne pomenim cu o amendă care să ne dea peste cap bugetul pe luna respectivă. Niciodată un om la care urlăm nu va reacţiona frumos, el va fi obligat la rândul său să ne răspundă răstit. E ca şi cum aţi striga la dumneavoastră în timp ce vă priviţi în oglindă. Cu cât strigaţi mai tare, cu atât cel din oglindă vă va răspunde la fel. Dar dacă veţi vorbi calm şi îi veţi da de înţeles persoanei din faţa dumneavoastră că nu este vina sa pentru greşeală? (aşa şi este în realitate). O să aveţi surpriza plăcută să vi se răspundă la fel de politicos şi omul care zilnic este suduit şi făcut troacă de porci de diverşi contribuabili să se simtă obligat să vă ajute numai fiindcă i-aţi vorbit pe un ton politicos.

Pentru ca să faci scandal nu-ţi trebuie multă minte, nu demonstrezi nimic prin asta. Dimpotrivă, vei câştiga respectul tuturor şi o rezolvare mai rapidă a problemelor dacă vei vorbi politicos, chiar dacă ai tot dreptul să fi frustrat şi agitat.

Epilog

Nea Gheorghe era turbat rău. Stătea în birt şi înjura de mama focului banca la care avea credit. Cum îndrăznise banca să-i mărească rata lui, un om care plătea întotdeauna la timp? Degeaba încercase un nepot să-l lămurească ceva cu „rata de schimb a valutei” şi „dobânda euribor” că mai tare îl agitase. Brusc se ridică de pe scaun şi decise să meargă la sediul băncii, deşi ora era înaintată. „Le fac un scandal de o să mă pomenească!” îşi spuse nea Gheorghe în sinea lui, dând aprobator din cap. Când ajunse la sediul băncii, stelele apăruseră deja pe cer şi banca era închisă demult. Nea Gheorghe bătu de câteva ori în uşă şi văzând că nu răspunde nimeni, se hotărî să dea băncii o lecţie. Aşa că se descheie la prohab şi începu să urineze pe uşa de sticlă a clădirii. Din nefericire jetul întâlni un cablu de curent care avea o porţiune neizolată, aşa că bietul bătrân fu aruncat pe spate de şocul electric. Se produse un scurtcircuit care stinse luminile din zonă. Nea Gheorghe după ce zăcuse puţin în iarbă, se îndrepta clătinându-se spre casă. În sfârşit se simţea răzbunat. Din interiorul băncii alarma suna să trezească şi morţii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s