Prolog

Anno Domini 197…Profesorul terminase cu bine cartea sa despre spaţiu şi timp şi se pregătea să o publice. Responsabilul de la Judeţeana de partid îi explicase că nu poate publica romanul decât dacă are pe prima pagină un citat de-al tovarăşului Nicolae Ceauşescu, cel mai iubit fiu al poporului. Profesorul căută în zadar în cuvântările tovarăşului vreun citat despre spaţiu şi timp. Nimic. Până la urmă în disperare de cauză, îi căzu sub ochi o cuvântare mai nouă a tovarăşului. Profesorul zâmbi pe sub mustaţă, afişă cuvintele tovarăşului pe prima pagină, cartea intră la publicare chiar de a doua zi şi avu un succes fenomenal. Cuvintele tovarăşului erau simple, dar la subiect „Tovarăşi, e timpul să ieşim la arat!”

Am urmărit alegerile prezidenţiale din Rusia şi rezultatul nu m-a surprins deloc. Vladimir Putin este noul şi acelaşi preşedinte al tuturor ruşilor şi probabil va rămâne până la sfîrşitul zilelor, chiar dacă va mai fi de vreo două trei ori prim ministru şi apoi din nou preşedinte. Dacă în ţările care fac tam tam de orientarea lor democratică, această rotire a cadrelor de genul „vin ai noştrii, pleacă ai noştrii” ar fi produs valuri, în Rusia realegerea aceluiaşi fost premier ca preşedinte este normală şi chiar dorită. Şi asta pentru că ruşii nu se împacă de loc cu democraţia şi libertatea. De ce? Pentru că democraţia implică responsabilitatea deciziilor luate şi libertatea poate fi devastatoare. Ruşii ca popor au nevoie de un „TĂTUKA”, adică de un conducător care să-i scutească de responsabilitatea deciziilor cu privire la viaţa de zi cu zi. După ce ţarul a fost doborât de Lenin, a urmat apoi Stalin şi ceilalţi conducători care au lăsat democraţia încuiată bine în beci şi au condus poporul rus după cum au vrut.

Cu mulţi ani în urmă am avut o prietenă rusoaică. Aceasta şi-a văzut visul cu ochii şi a ajuns să locuiască în Moscova, unde nici Napoleon şi nici Hitler nu au ajuns să pună piciorul. Din conversaţiile purtate cu ea am înţeles că atât timp cât votca este ieftină, nu trebuie să-ţi baţi capul cu tot felul de decizii dificile şi există cineva, un Big Brother care are grijă de tine, rusul de rând se simte foarte bine şi nu are nici un chef să schimbe sistemul. Pentru că libertatea şi implicit responsabilitatea sunt prea grele, ruşii preferă ca altcineva să gândească penrtu ei.

Nu ştiu dacă asta este rău sau bine, dar ştiu că te face să te simţi exact ca un bolnav internat în spital. Medici şi asistentele îţi spun ce să faci, ce să mănânci şi cât, iar bolnavul intră într-o stare de somnolenţă plăcută fiindcă nu trebuie să-şi bată capul cu deciziile cotidiene. Cu cât timpul petrecut în spital este mai lung, cu atât şi boala se va simţi mai confortabil şi se va croniciza. O dată cu externarea, bolnavul va constata că sănătatea îi va reveni mult mai repede dacă se va implica activ în  viaţa de zi cu zi.

Big Brother nu va dispărea niciodată. Mereu se va reinventa pentru că vor exista mereu grupuri de oameni care au nevoie ca Big Brother să hotărască mereu pentru ei. Şi dacă un popor îşi doreşte asta, cine suntem noi ca să le spunem că nu este bine ceea ce fac?

Epilog

Acum câteva luni în Coreea de Nord, cel mai iubit al doilea conducător, Kim Jong Il a plecat spre veşnicele plaiuri ale vânătorii. După numai câteva zile, vrednicul său fiu Kim Jong-un a preluat rolul de Big Brother liniştind astfel pe bieţii nord coreeni care plângeau de mama focului că Big Brother i-a părăsit. Au avut loc festivaluri de plâns în hohote ca la o veritabilă întrecere socialistă. Dar cum spunea cineva, cine nu plânge acum după marele conducător, vom avea noi grijă să plângă mai târziu.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s