Prolog

Mirel era preferatul directorului. Aşa că atunci când apăru o situaţie tensionată în hala de producţie, directorul îl trimise pe Mirel să remedieze problemele. După vreo oră, veni disperat un maistru şi îi spuse directorului că Mirel se învârte prin hală ca o găină fără cap şi îi agită pe muncitori fără să găsească o rezolvare. Deşi îl iubea ca pe sarea în ochi, directorul îl chemă pe Dobre ca să rezolve problemele din hală. Dobre intră în hala de producţie şi înţelese imediat care era problema. În câteva minute reuşi să detensioneze atmosfera şi să repornească linia de producţie. Apoi îl luă pe Mirel de guler şi-l scoase afară. Directorul îşi muşca mustaţa de ciudă, dar trebuia să recunoască faptul că Mirel era de o incompetenţă crasă, chiar dacă nu-l contrazicea niciodată, spre deosebire de Dobre care-i lua întotdeauna deciziile la mişto, dar care era priceput în meseria sa.

La început am luat chestia asta cu competenţa profesională ca pe o glumă bună. Crescut în mediul comunist în care cuvântul de ordine era „timpul trece, treaba merge, noi muncim cu drag (nu cu spor)”, mă gândeam că nu trebuie să cunoşti meserie ca să te descurci la locul de muncă, oricare ar fi ăla. Cum însă vremurile de mai sus au apus de mult, am constatat cu surpriză că situaţia e groasă rău. Din fericire, încetul cu încetul reuşim să lăsăm la o parte incompetenţa, chiulul şi munca după ureche şi să le înlocuim cu învăţatul. Pentru că altfel nu supravieţuim. Dacă ne bizuim pe ajutorul colegilor, vom avea surpriza să constatăm că ori ne este refuzat, ori colegii sunt la fel de incompetenţi ca şi noi. Nimeni nu va sta să ne facă nouă treaba. Vom fi daţi la o parte rapid. Şi dacă ne vom schimba locul de muncă o să constatăm că cei de acolo ştiu totul despre noi. Pentru că informaţia circulă şi foştii colegi vor oferi informaţii reale despre voi. Şi în domeniul ăsta nu are loc minciuna. Pentru că va fi descoperită imediat. Dacă omul e un bun profesionist nimeni nu îi va putea lua asta.

Nu-i aşa că atunci când eraţi la şcoală nu vroiaţi să fiţi în echipă cu un coleg mai slab la învăţătură ca să faceţi voi toată munca? Exact aşa e şi în viaţă. Dacă nu o să vă faceţi treaba ceilalţi se vor feri de voi. Şi la un moment dat ori puneţi mâna şi învăţaţi, ori o să plecaţi de acolo. Întrebarea e, unde o să vă duceţi?

Epilog

Domnişoara Ileana era tartorele companiei, chiar dacă nimeni nu ştia prea bine ce funcţie deţine. Mai era şi în vârstă şi necăsătorită, dar ferească sfântul să-i spui „doamnă” în loc de „domnişoară”, că te mânca de viu. Liviuţ venise tocmai de la 400 de kilometri ca să primească nişte acte de la domnişoara Ileana dar ea îl purta pe holuri deja de ore bune. Liviuţ ştia de povestea cu „domnişoara” dar se pare că nu avea noroc azi. La un moment dat, nervos, intră în biroul domnişoarei Ileana tocmai când această îşi lua masa de prânz singură, mâncând fasole dintr-o conservă. Ileana îi aruncă o privire criminală şi Liviuţ ieşi şocat. Pe hol sună la o firmă de catering şi comandă un meniu complet. Când veni comisionarul, Liviuţ achită nota şi îl trimise să o caute pe domnişoara Ileana. După câteva minute, domnişoara Ileana ieşi din birou, se uită lung la tânărul care aştepta de ore bune şi îi spuse cu o voce neaşteptat de blândă. „Aveţi aici actele, scuze pentru întârziere…” Liviuţ părăsi sediul firmei cu un oftat de uşurare…

2 gânduri despre „Competenţa profesională

  1. Îmi place articolul, ai tras o concluzie cât se poate de serioasă. Trebuie pus mâna și învățat că altfel nimeni nu te va dori în echipa lui. Vreau să cred că trăim într-o lume în care sistemul pilelelor ori cunoștiințelor nu va mai funcționa pentru multă vreme. Sper că nu visez la ceva irealizabil.

    1. Aşa e Carmen, pilele şi cunoştinţele nu te vor ajuta să rezolvi problemele de la locul de muncă, iar colegii te vor alunga din echipă dacă nu faci altceva decât să încurci treburile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s