Prolog

Anno Domini 199… Undeva în est. Pentru că vroia o mărire de salar, Cristi trebuia să meargă timp de o săptămână la un curs de perfecţionare, apoi să susţină un examen de care îi era teamă ca de dracu. Cu chiu cu vai s-a lăsat convins de colegi şi s-a înscris la curs ferm convins că pierde timpul degeaba, fiindcă nu va promova examenul. Cursul se ţinea într-un alt oraş, aşa că Cristi plecă duminică seara şi ajunse a doua zi dimineaţa. După ce se prezentă la clasa unde fusese repartizat, Cristi află că profesorul avea ceva probleme aşa că împreună cu colegii, luară la rând birturile din oraş. A doua zi profesorul veni dar nu le predă nimic, vorbiră doar nişte generalităţi banale. De data asta îl invitară şi pe profesor la un local unde acesta le ţinu piept cu brio la golitul sticlelor şi număratul fripturilor. Miercuri toţi erau mahmuri, deci profesorul propuse să o lase mai moale cu predatul şi să îşi revină cu nişte mici şi bere. Joia trecu pe neobservate, iar examenul de vineri se ţinu unde altundeva decât la una din terase şi toţi cursanţii absolviră cu note mari. Cristi era în al nouălea cer. Abea aştepta următorul curs de perfecţionare…

De-a lungul anilor am participat la mai multe cursuri de perfecţionare.  Adevărul e că le aşteptam cu nerăbdare mai ales dacă evau loc în oraşe cât mai îndepărtate de casă. Asta pentru mine era ca o tabără. Aveam ocazia să cunosc locuri şi oameni noi şi interesanţi. În ce priveşte cursul propriu zis, eram sigur că dacă dura între una şi două săptămâni aveam să mă duc acolo bou şi să mă întorc vacă. Pentru că într-o perioadă atât de scurtă pur şi simplu nu puteam acumula prea multă materie. Şi oricum primele trei zile erau dedicate acomodării şi descoperirii tuturor birturilor, bodegilor şi crâşmelor din oraşul respectiv. Venea apoi socializarea cu colegii şi colegele, ieşitul seara la discoteci, aşa că partea cu acumularea de cunoştinţe rămânea pe ultimul loc.

De fapt ceea ce conta până la urmă era diploma obţinută la absolvirea cursului. Când te întorceai acasă nimeni nu te întreba ce ai învăţat la curs, toţi vroiau să vadă diploma. Bineînteles de preferat era ca pe diplomă să nu scrie şi media de absolvire ca să te poţi lăuda că ai luat examenul cu 10 nu cu un amărât de 5 şi ăla dat de milă de profesori. Oricum acţiunile tale în grupul colegilor creşteau fiindcă acum erai „perfecţionat” şi puteai emite pretenţii la salar mai mare şi post mai de conducere chiar dacă din cursul de perfecţionare nu îţi aminteai decât de pocnetul halbelor de bere.

În orice caz eu unul nu o să ratez nici un curs de perfecţionare cel puţin din alea care au loc în frumoasa noastră ţărişoară. M-aş duce şi prin cele ţări străine, dar mai ştii? Dacă acolo examenul de final o fi pe bune şi chiar ar trebui să stau cu burta pe carte?

Epilog

Daniel se înscrise la un curs de perfecţionare tocmai în Olanda. Vroia să-şi facă praf colegii şi clienţii cu o diplomă olandeză care să-i dea credibilitate. Se prezentă la curs încărcat cu poftă de învăţat, mai ales că era un curs intensiv de două săptămâni. Încă din prima zi realiză că profesorul vorbea în olandeză, limbă de care el nu avea habar, dar încercă să reziste cu stoicism. În a doua săptămână cedă psihic şi în mijlocul prelegerii se ridică în picioare, dădu cu pumnii în măsuţa din faţa lui şi începu să râdă în hohote „Bwhahahahahahahaha hahahaha sunt de 10 zile aici şi n-am înţeles nimica hahahahaha…” Politicoşi, olandezii l-au legat ca pe un sac de cartofi şi l-au dus la spitalul de boli nervoase. Daniel reveni acasă după 3 săptămâni în loc de 2 cât fusese programat şi avea cu el multdorita diplomă olandeză pe care o afişă în spatele biroului său. Cum era scrisă în olandeză, nimeni nu înţelegea ce scrie pe diplomă. De fapt era un certificat medical de la spitalul de psihiatrie  care avertiza  că Daniel suferă de tulburări psihice şi trebuie atent supravegheat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s