Prolog

Daniel oftă şi îşi privi fata. „Draga mea, te cred că îl iubeşti, dar să ai mare grijă. Peste câţiva ani, băiatul ăsta blând şi bun o să ajungă un alcoolic şi o să te bată de-o să-ţi sune apa în cap.” Fata se întristă brusc. „ Nu-i adevărat, tată, te înşeli, Cristian e băiat bun, mă iubeşte şi oricum, nu suportă alcoolul. O să fim fericiţi, o să vezi!”

Câţiva ani mai târziu, într-un apartament din marginea oraşului, Cristian intră nervos pe uşă. Se împleticea din cauza băuturii. Soţia sa, cu urme vizibile de bătaie pe faţă se crispă instantaneu. „Unde eşti nenorocito? urlă Cristian. Stai şi leneveşti ca nesimţita în timp ce eu îmi rup oasele muncind!! Na lasă că-ţi arăt eu să nu-ţi respecţi soţul şi stăpânul! Şi bărbatul îşi scoase cureaua de la pantaloni pregătindu-se să o lovească pe femeia care încremenise de spaimă…

Scenele de mai sus mi-au fost povestite de o cunoştinţă. Cu mulţi ani în urmă, tatăl ei a avertizat-o să nu se căsătorească cu actualul ei soţ fiindcă va deveni un alcoolic şi va avea o viaţă de coşmar lângă el. Din păcate tatăl ei a avut dreptate. Dar oare cum pot şti părinţii noştrii că oamenii de lângă noi se vor schimba atât de mult? Dacă e aşa, fiecare ar vrea să-şi cunoască viitorul. Mulţi merg la tot felul de vrăjitoare pentru asta sau îşi dau în cărţi, ori consultă tot felul de horoscoape savant alcătuite. Strămoşii noştrii mergeau şi consultau oracolele, cel mai celebru fiind Oracolul din Delphi.  Când aveam 20 de ani şi mie mi se părea de domeniul fanteziei să poţi ghici cum se va schimba un om peste câţiva ani. Şi totuşi, de-a lungul anilor am învăţat că există arhetipuri. Oameni care sunt predispuşi la un comportament sau altul. Culmea e că profeţiile astea se adeveresc atunci când e vorba de vicii, violenţă şi trădare. Nu am auzit pe nimeni spunând „Tânărul X îşi va iubi soţia toată viaţa şi vor avea o căsnicie minunată”. De fiecare dată se ghicesc lucrurile negative, care culmea se şi confirmă după o perioadă mai mică sau mai mare de timp.

În copilărie am crescut în lumea poveştilor. Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana se iubeau până la adânci bătrâneţi, bineînţeles după ce Zmeul era bătut bine şi scurtat de un cap. Făt Frumos nu bea ţuică, rom sau vin, el bea numai apă vie şi apă moartă, îl bătea numai pe Zmeu, nu şi pe Ileana Cosânzeana,şi nu era nici o altă mândră prin zonă care să-l provoace la relaţii extraconjugale pe dragul de Făt Frumos. Abea când am crescut am aflat cu stupoare că alea sunt doar basme, că în viaţa reală a oamenilor mari există trădare, minciuni din alea urâte şi relaţii mai mult sau mai puţin duplicitare.

Şi totuşi atunci când suntem puşi în faţa unei premoniţii de obicei o respingem. Şi asta pentru că premoniţiile sunt în general negative. Cu toate că uneori în fundul sufletului poate ştim că premoniţia se va adeveri. Dar până atunci mai este. Şi cine ştie, poate că în timp lucrurile nu vor evolua chiar atât de sumbru.

Epilog

Călin avea a doua zi examen la facultate. Observase că fratele său mai mic obişnuia să vorbească noaptea în somn. În seara aceea, îi dădu să bea un pahar de vin şi după ce ăla mic adormi, îi puse o lingură de lemn în mână şi îl întrebă ce subiect va primi a doua zi la examen. Cel mic începu să mormăie „… o să-ţi dea… pompele…mmhhhîî… hi…hi…draulice…” Călin repetă de nebun toată noaptea pompele hidraulice şi nu observa că fratele său mai mic râdea pe înfundate cu capul în pernă, bucuros că-i jucase o farsă. Dimineaţă, Călin buimac de cap stătea ţeapăn în banca din amfiteatru aşteptând să primească subiectul cunoscut. Profesorul veni supărat, trânti geanta pe catedră şi spuse „ Subiect unic pentru toată lumea Motoarele cu compresie…” Călin avea impresia că se sufocă de nervi. Ridică mâna să întrebe ceva. Profesorul începu să strige „ Ce doreşti domnule student? Ai impresia că le ştii pe toate? Na dumneata că eşti mai cu moţ îţi schimb subiectul. Subiectul tău este… Pompele Hidraulice!!!”

2 gânduri despre „Oracolul din Delphi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s