Prolog

Brusc se auzi în sală „Şase, vine şefu!”, că oamenii se şi întoarseră ca la comandă cu ochii spre uşă. Şeful lor zâmbea în prag. Măi copii, am auzit azi dimineaţa un banc bun, hai sa vi-l spun. Angajaţii ciuliră urechile. „Un american, un rus si un roman se întâlnesc şi povestesc. Americanul zice…ăăă..nu mai ştiu, la care rusul zice… ăăă stai că am uitat, dar oricum, românul zice „Păi la noi ăsta era împuşcat de mult!” şi şeful începe să râdă, hehehehe, bun banc, nu? Angajaţii se priveau buimaci. Brusc începură să râdă unul, apoi altul… râdeau de se ţineau cu mâinile de burtă. Şeful plecă mulţumit că bancul lui avusese succes. Rămaşi singuri, oamenii se uitau unii la alţii. Totuşi care naiba era poanta la bancul ăla?

In copilărie aveam un prieten care mereu ne spunea bancuri. Problema era că nu ştia să le spună. Bancurile lui sunau aiurea şi de cele mai multe ori uita poanta. Ca să nu-l supărăm, fiindcă era băiat bun, râdeam forţat când termina de spus poanta. La un moment dat când vroia să ne mai spună un banc schimbam repede subiectul, fiindcă ne săturasem de poante seci. Şi totuşi care e secretul unui banc bun? Fără îndoială persoana care îl spune. Poţi auzi aceeaşi glumă de la 10 persoane diferite şi să râzi doar de două ori. Pentru că până la urmă bancurile sunt ca o piesă de teatru. Interpretarea actorilor face diferenţa dintre un spectacol bun sau un fiasco.

În copilăria mea bancurile politice erau interzise şi din acest motiv foarte căutate. După 89 bancurile politice au explodat şi şi-au pierdut din farmec. Totuşi, trebuie să observ că în ultimii ani, auditoriul bancurilor s-a schimbat. Acum se caută bancuri în care poanta e finuţă, nu grosolană, ca în anii 80. Aluziile discrete au luat locul înjurăturilor şi expresiilor sexuale brute. De multe ori m-am intrebat cum evenimente dureroase precum atacul din 9 septembrie 2011 pot sa genereze bancuri. Probabil fiindcă hazul de necaz e o formă de supravieţuire.

Cel mai mult imi plac bancurile scurte si la subiect. Cum ar fi modul in care poti ajunge cel mai rapid la spitalul municipal din Craiova. Şi anume spunând bancuri cu olteni. Aici apare o problemă delicată. Bancurile pot avea un succes nebun, sau să fie dezastruoase în funcţie de auditoriu. Închipuiţi-vă ca la un chef  de moldoveni veţi spune un banc depre metehnele moldovenilor. Riscati să vă alegeţi cu o sticlă in cap. Ardelenii sunt mai molcomi, pricep mai greu, dar si ei folosesc bâtele şi cuţitele când se simt insultaţi. Acum câteva luni, nişte caricaturi cu profetul Mohamed au provocat ieşirea în stradă a mii de musulmani care s-au simţit jigniţi şi au distrus tot ce le-a ieşit în cale. Ceea ce înseamnă că umorul este diferit în funcţie de longitudinea şi latitudinea la care vă aflaţi când spuneţi o glumă.

Epilog

La un moment dat s-a încercat găsirea celui mai bun banc din lume. Cele mai multe voturi le-a primit următorul banc.

Un lord englez participa la o vânătoare şi împuşcă o raţă. Rănită, raţa se prăbuşeşte în  ograda unui ţăran. Lordul merge la ţăran şi îi cere raţa. Ţăranul refuză, dar propune un concurs. Fiecare va lovi cu piciorul cât poate de tare în părţile sensibile ale celuilalt. Cine se vaită mai puţin câştigă raţa. Lordul e de acord. Ţăranul îşi ia avânt şi îi trage lordului un şut în testicule cât poate. Lordul se prăbuşeşte şi se vaită un sfert de oră. După ce-şi revine, lordul vrea să-l lovească şi el pe ţăran, dar acesta îi strânge mâna călduros şi îi spune, „Felicitări, poţi să păstrezi raţa!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s