Am primit leapşa culturală de la Andreea şi pe moment am rămas pe gânduri. Hmmm… oare ce ar fi reprezentativ pentru capitala Banatului? Să fie cumva… ba nu… cred că ar fi…  Piaţa Unirii, desigur!! Nu numai că am copilărit pe una din străduţele care dau în Piaţa Unirii, dar de fiecare dată revin cu plăcere în universul ei cald şi atât de familiar.

Iniţial, Piaţa Unirii se numea Piaţa Losonczy, după numele comitelui Stefan Losonczy care a fost ucis în 1552 când Cetatea Timişoarei a fost cucerită de turci. În 1919, când trupele Române au eliberat Timişoara, au mărşăluit în piaţă care şi-a schimbat numele în Piaţa Unirii. Aici veţi găsi două monumente care amintesc de trecutul tumultuos al Banatului, împărţit timp de sute de ani între austrieci, unguri, turci şi români. Unul este Domul Romano Catolic, sau Catedrala Sfântul Gheorghe, înălţată între anii 1736-1774, în care datorită acusticii deosebite se ţin deseori concerte de orgă. Aici se află şi o statuie a Sfântului Anton de Padova. Celălalt este Monumentul Sfintei treimi, cunoscut şi sub numele de Statuia Ciumei, a cărui piatră de temelie a fost pusă în 1740 pentru a celebra stingerea epidemiei de ciumă care a devastat Timişoara şi întreg Banatul între anii 1731-1738.

Dacă veniţi prin Timişoara nu puteţi să nu vizitaţi Catedrala Mitropolitană. Începută în 1936, a fost inaugurată în anul 1946 în prezenţa Regelui Mihai I şi a reprezentatului noii puteri de atunci, primul ministru Petru Groza. Totuşi, finisajele exterioare şi interioare au fost finalizate abea după război în anul 1956. Catedrala are 9 turle şi 4 mini turle, din care turnul principal are o înălţime de 83,7 metri. Subsolul Catedralei Mitropolitane adăposteşte o valoroasă colecţie de icoane şi cărţi vechi bisericeşti, precum „Cazania lui Varlaam” 1643- De asemnea tot aici se află moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, fost  episcop ortodox de Timişoara 1651-1655, şi protectorul ortodocşilor români.

Mai departe o să o rog pe colegele noastre Dagatha şi Eumiealmeu să ne povestească despre oraşele lor. Hai că se poate.

Sursa foto

4 gânduri despre „Leapşa culturală- Timişoara

  1. Iti multumim pentru implicarea in proiectul nostru. Am mai avea, totusi, nevoie de putin ajutor din partea ta: se pare ca ne-am cam impotmolit. Se pare ca nici una dintre persoanele recomandate de tine nu au preluat leapsa (sau nu am reusit noi sa dam de articolele lor pe tema lepsei). Ai putea nominaliza alti doi bloggeri care sa preia leapsa?
    Multumim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s