Prolog

Anno Domini 198… Undeva la o şcoală din cartier. Pionierii îmbrăcaţi în cămăşile lor albe intonau un cântec de laudă în cinstea conducătorului iubit. După aceea se aşezară respectuoşi în bănci. Paul se aplecă spre Diana colega sa de bancă şi îi şopti la ureche „Am auzit că tovarăşul preşedinte în realitate e cam urât şi bătrân…” Brusc, fetiţa se înroşi în obraji, sări în picioare şi începu să strige „Tovarăşa învăţătoare, Paul a spus despre tovarăşul preşedinte că e bătrân şi urât, aşa a spus, tovarăşa, o să mă duc şi la tovarăşul miliţian ca să-i spun!” Învăţătoarea rămase blocată un moment, apoi spuse calmă „Paul, nu-i aşa că Diana a înţeles greşit, de fapt ţie îţi place foarte mult despre tovarăşul şi vrei să ai numai note de 10 la şcoală ca şi el?” Paul se ridică în picioare tremurând…”D…d…da tovarăşa învăţătoare, tovarăşul preşedinte este cel mai deştept din toată ţara…” Paul se uită timid spre Diana care-i arunca priviri încruntate.

Zilele astea apar tot felul de informaţii despre viaţa în Coreea de nord. Brusc, de când au aflat că este posibil ca nord-coreenii  să aibă arme nucleare pe care să le şi folosească, toată opinia publică este interesată de cum trăiesc asiaticii ăia ciudaţi. Zilele trecute am văzut un reportaj în care o echipă de medici americani şi sud-coreeni au plecat cu câţiva ani în urmă în Coreea de Nord ca să opereze oameni suferinzi de cataractă şi alte probleme oftalmologice. Inutil să vă spun că medicii s-au îngrozit de sărăcia şi bolile găsite acolo. După mai bine de 1000 de oameni operaţi, toţi pacienţii au fost aduşi într-o sală mare în care pe perete erau portretele celor doi părinţi morţi ai naţiunii Kim Ir Sen şi fiul său Kim Jong il. După ce li se ridicau bandajele de pe ochi, fiecare pacient se îndrepta către portretele celor doi lideri şi le mulţumeau că i-au ajutat să-i vadă din nou chipurile. Apoi promiteau că acum cu ochii vindecaţi vor face şi vor drege pentru conducători şi patrie. Cel mai înfocat pacient le-a promis conducătorilor încremeniţi în tablouri că va lua arma în mână şi va împuşca fieare american pe care îl va găsi. Medicii care-l operaseră au rămas perplexi, fiind americani, deci primii pe lista cu împuşcături. Noroc că omul nostru era prea extaziat ca să-i treacă prin minte că respectivii americani erau la câţiva paşi de ei, altfel se putea lăsa cu un carnagiu în direct. Inutil să vă spun că toate mulţumirile erau adresate exclusiv liderilor, medicii care făcuseră operaţiile fiind consideraţi un fel de unelte ale conducătorilor iubiţi.

Deşi am trăit mai bine de 10 ani în Epoca de aur, trebuie să recunosc că nu am întâlnit în realitate o asemenea gândire bolnavă ca cea descrisa mai sus. Totuşi, când am citit cartea lui George Orwell „1984” m-am recunoscut în  unele din scenele din carte. Copiii sunt cel mai uşor de manipulat şi devin cei mai fanatici când li se inoculează o idee în mintea lor fragedă. Dacă vrei să înrobeşti un popor, începe de la creşă şi peste 15 ani vei avea o generaţie de roboţi fideli cu creierele spălate care vor muri bucuroşi pentru Big Brother. Adolf Hitler a făcut asta cu Hitlerjungend. Ceauşescu a încercat să facă la fel cu Pionierii şi Şoimii patriei, dar nu prea i-a reuşit. Libertatea este un drept câştigat, nu te naşti cu ea. Şi poate că avem ceva de învăţat de la nord coreeni. Că dacă nu ştm să preţuim ce avem, este posibil să ajungem şi noi ca ei. Douăzeci de ani nu este mult. Dar este destul pentru ca un viitor Big Brother să convingă o generaţie întreagă să trăiască şi să moară pentru el. Mai ales că nu ar fi prima dată când s-ar întâmpla asta.

P.S. Capitala Coreei de Nord este Phenian, sau în limbajul local Pyongyang

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s