Prolog

Afară era o ploaie de toamnă măruntă şi deasă. Dorina, buimacă de cap şi încă somnoroasă se felicită în gând pentru că nu trebuia să meargă la birou. Astăzi avea liber, aşa că decise să se relaxeze. Căscă până-i trozniră fălcile, se târâ până în bucătărie unde îşi umplu un castron cu lapte cald şi fulgi de ciocolată, apoi se refugie înapoi în pat. Deschise televizorul şi căută un film de comedie. După ce-l găsi, sună la pizzerie şi comandă o pizza mare cu de toate, başca o grămadă de sosuri. Apoi închise telefonul şi îl aruncă după pat. Astăzi nu vroia să vadă pe nimeni.

Deşi îmi plac furtunile, nu suport ploaia deasă şi măruntă care durează o zi înttreagă şi mai bine. Atunci când trebuie să plec la lucru pe o vreme ploioasă înjur de câteva ori din tot sufletul, apoi caut tot felul de haine impermeabile pe care ori nu le găsesc, ori au fermoarul stricat. Cum serviciul meu se desfăşoară 7 ore din 8 pe teren, instant mă gândesc la tot felul de locuri în care mă pot pitula ca să scap de ploaie. Culmea e că dacă sunt liber, ador ploaia respectivă. Am motiv să lenevesc, nu trebuie să fac deplasări pe care le detest şi pot să zac în casă ca un tanc rusesc în revizie .

De multe ori când vorbesc cu prietenii, şi unii şi alţii recunoaştem că munca ne ocupă majoritatea timpului. Asta nu ar fi neapărat o problemă, dar situaţiile cu care ne confruntăm la job sunt uneori atât de stresante că dăm în depresie şi pur şi simplu ne simţim storşi ca o lămâie. De aceea, o zi de relaxare totală se impune ca fiind imperios necesară. Un preten de-al meu mi-a oferit reţeta ideală pentru o asemenea zi. În primul rând dimineaţa când trebuie să plecăm de acasă oprim ceasul deşteptător, ne întoarcem pe partea cealaltă şi continuăm să sforăim ca un urs care hibernează. În cel mult o oră vom fi sunaţi de colegii îngrijoraţi că ni s-a întâmplat ceva. Bineînţeles că ne vom da loviţi şi vom explica pe o voce tremurândă că suntem grav bolnavi. Numele bolii poate fi luat dintr-un dicţionar de medicină şi trebuie să fie foarte complicat şi să pară ceva terifiant. Apoi după ce ne trezim dintr-un somn odihnitor, ne relaxăm. Nu spălăm vase, nu dereticăm prin casă nici dacă praful e de un deget şi vasele nespălate se înalţă până la tavan. Lenevim, gândim problema, butonăm televizorul, mâncăm pizza şi ciocolată ca să avem moralul ridicat. Depresia se tratează cel mai bine cu mâncare şi lene. Organismul suprasolicitat are nevoie de odihnă. Somn cât cuprinde, mâncare cât mai multă şi relaxare. E bine să urmărim comedii, cele mai indicat sunt cele vechi cu Louis de Funes sau chiar Charlie Chaplin. Râdem, ne relaxăm, nu răspundem la telefoane, ţinem uşa încuiată să nu ne deranjeze vecinii. Spre seară sunăm un prieten bun care poate să ne dea o scutire medicală pentru ziua respectivă. Asta fiindcă depresia nu există în nomenclatorul bolilor din România, cu toate că ea este prezentă la tot pasul. Dacă nu avem grijă de noi şi nu tragem câte o relaxare din când în când riscăm ca într-un acces de disperare să punem mâna pe o bâtă de baseball şi să spargem nişte geamuri la locul de muncă şi apoi vom ajunge pe toate canalele de ştiri ca fiind terorişti periculoşi obligatoriu afiliaţi la Al Qaeda. Aşa că o zi de relaxare din când în când o să vă pună pe picioare şi o să rezistaţi cel puţin până la concediul mult aşteptat.

Epilog

A doua zi când Dorina îşi făcu apariţia la birou odihnită şi relaxată, află că şeful său o sunase în disperare cu o zi înainte pentru a o chema la serviciu, deşi era ziua ei liberă. În urma stresului şi a nervilor acumulaţi, şeful Dorinei se odihnea acum într-un pat călduţ la spitalul din localitate, fiind diagnosticat cu manifestări patologice delirante, fiind sub supraveghere strictă…

Sursa foto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s