Prolog

Într-o zi, nea Cornel se pomeni la poartă cu un musafir ciudat. Un bărbat cu ochelari şi mapă care se oferi nici mai mult nici mai puţin decât să-i cumpere pământul lăsat moştenire de tatăl său. Nea Cornel se uită lung la ciudatul care îi oferea un preţ derizoriu pe pământ şi începu să râdă. Pământul acela nu avea preţ. În copilăria sa, nea Cornel şi toţi din familia sa lucraseră bucata aceea de pământ ca robi ai unui boier care stăpânea pământul. Nea Cornel nu putea să ceară un preţ pentru zilele de muncă sub soarele torid, zile în care în care sudoarea se amesteca cu lacrimile şi sângele rănilor. Cumpărătorul dn faţa sa nu avea de unde să ştie cum a fost. După vârsta pe care o avea, nici nu era născut pe vremea aceea. Nea Cornel îl invită pe potenţialul cumpărător să-şi vadă de drum. Dar peste câteva zile apăru un altul, care oferi un preţ mai bun, apoi alţii. Nea Cornel nu ştia ce să mai creadă. Apoi de la un cumpărător mai vorbăreţ află că o şosea importantă urma să treacă tocmai peste pământul său.

În mod normal majoritatea lucrurilor au o anumită valoare exprimată într-o sumă de bani. Totuşi, aceste sume devin infime în momentul în care trebuie să exprimăm o valoare sentimentală. Fiecare dintre noi avem obiecte cu valoare sentimentală. Poate fi o fotografie, o carte sau un alt obiect. Cu mulţi ani în urmă, copil fiind, îmi doream o minge de fotbal originală. Pe vremea aceea, prin anii 80 se găseau numai două tipuri de mingi. Una care costa 9 lei şi se spărgea foarte uşor, iar cealaltă care costa 16 lei şi era atât de grea că ne sucea gleznele. Aşa că atunci când tatăl meu a plecat un an ca să muncească într-o ţară străină m-a întrebat ce să-mi aducă de acolo, iar eu i-am spus „O minge de fotbal originală”. După un an când tata a venit acasă şi mi-a pus mingea în braţe am început să plâng. Era întradevăr originală, arăta ca mingile cu care jucau fotbal echipele de la televizor. Şi deşi o minge de fotbal este făcută să fie lovită de mii de ori cu piciorul, capul, genunchiul şi orice alt loc din corp şi apoi să se spargă, mingea mea a avut o viaţă mult mai lungă. Pentru simplul fapt că nu prea o scoteam la joacă. Numai în cazuri deosebite şi dacă nimeni altcineva nu avea minge ca să jucăm fotbal, aduceam mingea mea originală şi ne jucam cu ea. Inutil să vă spun că fiecare lovitură în minge o resimţeam ca pe propria piele şi mereu îmi era frică să nu cumva să se spargă. Alţi copii veneau cu mingile lor nou nouţe şi plecau cu ele sparte după numai câteva meciuri, în timp ce peste mingea mea treceau anii. Pot să spun că au trecut vreo 30 de ani şi probabil mingea o fi zăcând dezumflată prin vreun colţ al casei, dar de spart nu s-a spart. Şi asta pentru că nu era o simplă minge. Era mingea mea de suflet.

Epilog

Cum nu era zi să nu vină vreun cumpărător pentru teren, nea Cornel îşi descoperi abilităţi neştiute de negociator. Cum nu avea de gând să vândă terenul, smulgea de la viitorii săi cumpărători sume de bani din ce în ce mai mari, alături de alte beneficii, cum ar fi tractoare, combine, sau vite de prăsilă. Orbiţi de valoarea ulteriaoră a terenului, cumpărătorii îi promiteau lui nea Cornel marea cu sarea, deşi bătrânul se sucea mereu în momentul în care trebuia să semneze contractul. Până când într-o zi când cumpărătorii au încetat să mai vină. Un domn de la guvern hotărâse să mute puţin traseul şoselei astfel încât să treacă peste terenurile sale ca să mai scoată şi el un bănuţ cinstit. Aşa că nea Cornel rămase liniştit cu pământul său moştenit de la părinţi, deşi uneori îi părea rău după discuţiile aprige pe care le încingea cu viitorii săi muşterii. Mai ales că în ultima vreme începuse să se cam plictisească…

Sursa foto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s