Prolog

Undeva într-o sală de forţă din Timişoara trei tineri discută agitaţi… „Şi dacă beau şi după aia mă urc la volan, ce? Oricum poliţiştii nu au ce să-mi facă. Nu pot să demonstreze cât am băut!” prietenii săi îl aprobară dând din cap. Chiar lângă ei, un domn trecut de 50 de ani intră în vorbă curios. „Măi băieţi văd că vă pricepeţi, de cât timp aveţi permis de conucere?” „De trei luni” , spuse cel mai ţanţoş dintre ei. „Bravo, spuse bărbatul, dar nu înţeleg un lucru. Când poliţistul te opreşte, dacă bănuieşte că ai băut te pune să sufli în fiolă. Dacă fiola arată o anumită valoare de alcool în aerul expirat, poliţistul te duce la spital unde ţi se iau probe de sânge pentru măsurarea alcoolemiei. Dacă refuzi să sufli în alcooltest, eşti dus la spital pentru a da probe de sânge ca să ţi se măsoare alcoolemia. Dacă refuzi să dai probe de sânge legea te pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru refuz de recoltare a probelor biologice. Na acum spuneţi-mi şi voi cum vreţi să păcăliţi poliţiştii şi doctorii, că eu tot nu pricep??” Tânărul ţanţos rămase cu gura căscată şi începu să se bâlbâie „D..da…da de unde ştiţi cum se face?” Bărbatul clătină cu milă din cap. „Măi copii potoliţi-vă şi lăsaţi naibii băutura la volan că vă nenorociţi şi voi şi familiile voastre…”

Zilele astea toată lumea se agită pe marginea modificării Codului Rutier între altele prin modificarea limitei alcoolemiei permisă în sânge atunci când suntem la volan. Adică dacă mergem la o nuntă, botez sau chermeză, să putem bea şi noi un pahar, repet un pahar, astfel ca alcoolemia să nu depăşească limita de 0,2 ml alcool pur în aerul expirat. Aşa cred unii că ne vom alinia la legislaţia europeană şi românii nu vor mai trebui să se lase în seama iubitelor sau a soţiilor ca să conducă maşina la plecarea de la nuntă. De parcă bietele femei nu au băut şi ele acolo cât să pice în probleme dintre care cea mai uşoară ar fi suspendarea permsului de conducere. În acelaşi timp însă, va coborâ limita de alcool în sânge de la care fapta devine infracţiune de la 0.8 ml per litru la 0.5 ml per litru de sânge. Adică de la limita de 0 alcool în sânge la 0.2 ml e legal, între 0.2 şi 0.5 ml pierzi permisul de conducere iar peste 0.5 ml ţi se face dosar penal şi rişti să îţi pierzi libertatea.

Hai să vedem cum stă situaţia. În primul rând, din vremea dacilor este cunoscută slăbiciunea acestora pentru alcool, astfel încât marele preot Deceneu a pus să se ardă viile ca să mai tempereze beţiile crâncene din rândul cetăţenilor cu drept de vot. Cum românii se trag din daci au moştenit şi plăcerea acestora de a consuma cantităţi babane de alcool, aşa încât după primul păhărel va urma un al doilea şi apoi fără număr, cum spune cântecul. Adică dacă îi dai românului un deget el nu numai că îţi va lua toată mâna, dar va profita ca să îţi ia şi casa şi tot ce ai. Dacă va avea voie să bea un pahar, şoferul român va bea cât îl vor ţine curelele şi se va linişti cu gândul că oricum lui nu îi iese alcoolemia că e mare şi gras. Aşa că va conduce rupt de beat şi va face accident, astfel încât şoselele vor ajunge mai periculoase decât în Vestul Sălbatic când riscai să te pomeneşti cu un glonţ în ceafă dacă te plimbai pe stradă. Dacă tot vroiau să facă ceva bun, interziceau cu totul alcoolul la volan şi atunci măcar înţelegea tot omul că şi de la o picătură va rămâne pieton în cel mai bun caz. Dar aşa, încurajându-i să bea şi apoi să conducă, e ca şi cum ai juca ruleta rusească cu 5 gloanţe în pistol.

Epilog

Conform legendei, Pandora a fost o femeie creată la ordinul lui Zeus pentru a se răzbuna pe oameni după ce Prometeu le-a dăruit acestora focul zeilor.  Pandora avea o cutie în care se aflau toate relele, bolile şi durerile lumii, inclusiv moartea. Pandora a fost trimisă de zei ca să se căsătorească cu un om şi să-i dăruiască soţului ei cutia. Prometeu a refuzat să o ia de soţie pe Pandora simţind că este o capcană, dar fratele său Epimeteu s-a căsătorit cu ea şi apoi a deschis cutia trimiţând în lume toate relele. Singura care a rămas în cutie a fost Speranţa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s