Prolog

După câteva pahare de vin, discuţiile deveniseră deosebit de lejere. Subiectele abordate deveniseră tot mai picante, iar Gigel de care toată lumea uitase, stătea pitit în colţul lui şi asculta cu nesaţ poveştile celor mari. Nici în cele mai înflăcărate vise ale lui, Gigel nu-şi închipuise că va afla atâtea lucruri interesante despre o grămadă de cunoscuţi. Bine, nu înţelegea el chiar tot, dar punând cap la cap ce aflase de la băieţii mai mari de la bloc, începuse să-şi formeze o idee destul de clară. La un moment dat, conversaţia începuse să lâncezească şi Gigel de care toată lumea uitase, socoti oportun ca să intervină cu o ştire bombă care să învioreze atmosfera „Mami, mami, ieri când tu erai plecată la cumpărături l-am auzit pe tati cum îi spunea la tanti Delia de la 3 că e obraznică şi i-a dat nişte palme la fund, dar ea  s-a supărat şi i-a spus la tati că e un nebunatic mic. Dar el e mare, nu?”

Lumea noastră e formată în mare parte din bârfe şi secrete. Secrete mai mari sau mai mici. Acolo unde sunt doi oameni, ei vor discuta despre alţii şi uite aşa apare bârfa. Totul este absolut normal. Un profesor ne spunea odată că cine nu e bârfit nu e interesant şi deci e ca şi cum nu ar exista. Cei care dau tot farmecul bârfei sunt însă copiii. Inocenţi cum sunt, ei nu disting între „aia se spune şi aia nu” şi mai ales când vor să fie băgaţi în seamă de cei mari îşi dau drumul la gură şi spun tot ce au auzit. Ideea e că de multe ori cei mari au şi uitat de cele spuse, dar prichindeii au o memorie excepţională la capitolul ăsta, fiind capabili să redea detalii extrem de picante. Când eram copil, părinţii mei mă avertizau din timp cu privire la anumite aspecte „asta să nu spui şi la alţii”. Eu aprobam serios, dar deja mă gândeam cu ce ocazie să strecor şopârla în faţa cât mai multor musafiri simandicoşi ca să le văd apoi feţele perplexe. Normal că urma să fac  cunoştinţă cu lingura de lemn pe spinare, dar privirea încremenită a oaspeţilor merita suferinţa ulterioară.

Una peste alta, secretele rostite în gura mare riscau să dărâme prietenii trainice de ani buni şi să transforme prieteni vechi în duşmani declaraţi din cauza cuvintelor inocente rostite de un copilaş care vroia să aibă audienţă. Ai mei au rezolvat expeditiv problema prin expedierea subsemnatului în camera lui cu ordine precise să înveţe la Georafie că apoi va fi ascultat. Ştiau că urăsc geografia cu profesoară cu tot. Aşa că în schimb citeam cărţi de istorie. De ascultat oricum nu mă ascultau, fiindcă după câteva pahare băute cu prietenii nu le mai ardea lor de capitala Botswanei. Care capitală se numeşte Gaborone…

Epilog

După isprava de pomină, Gigel a fost pedepsit pe termen nedeterminat să rămână la el în cameră ori de câte ori părinţii aveau musafiri. Totuşi fiindcă a învăţat bine şi a avut note bune, înainte de Crăciun, părinţii l-au chemat să recite o poezie în faţa musafirilor care umpleau sufrageria familiei Damşa. La început, băiatul a refuzat, dar apoi s-a lăsat înduplecat. Timid şi sfios, a început să recite, dar după cel de-al treilea vers, s-a fâstâcit şi s-a blocat. Asistenţa îl încuraja spunându-i că e băiat mare şi poate să termine poezia. Gigel se întoarse spre maică-sa şi o întrebă cu un glas subţire „Mami, dacă nu îmi aduc aminte poezia înseamnă că sunt un retardat ca unchiul Ionică sau o imbecilă notorie ca tuşa Geta? Că te-am auzit ieri când îi spuneai la tata că îţi sunt dragi ca sarea în ochi…”

Sursa foto

Un gând despre „Secrete de alcov

 1. Doamne ajuta,
  In urma cu 9 luni am demarat o campanie de strangere de fonduri pentru Dorinel Tilica.Dorinel s-a operat la ambii ochisori in luna Decembrie si acum este mult mai bine .Ne-am bucura nespus de mult daca ati scrie pe blogul d-voastra cateva randuri despre Petru Spatariuc un copilas de numai 8 luni care sufera de mai multe probleme cardiace.Toate detaliile despre acest copilas le gasiti pe blogul lui:http://petruspatariuc.blogspot.ro/ Va rog sa-mi lasati un mesaj pe adresa de e-mail :salveazaoinima@gmail.com
  Va multumesc anticipat!
  Cu respect
  Placinta Vlad -presedinte Asociatia Salveaza o inima
  0752753540

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s