Prolog

Ploaia cădea parcă cu găleata pe şosea şi Marius încerca din răsputeri să desfacă prezoanele de la roata dezumflată. Tocmai pe o vreme ca asta îi apăruse din senin pana buclucaşă şi acum se chinuia să schimbe roata cu cea de rezervă. Dacă n-o fi dezumflată şi aia. La un moment dat auzi apropiindu-se o maşină şi începu să facă semne disperate de ajutor. Spre uimirea sa, şoferul frână brusc, trase maşina pe dreapta şi coborâ ca să vadă despre ce e vorba. Când se dumiri, străinul puse mâna pe cric şi îl ajută pe Marius să desfacă prezoanele buclucaşe. Apoi schimbară roata cu cea de rezervă. Marius îi mulţumi călduros străinului, apoi observă din întâmplare pe maşina acestuia un  semn în formă de peşte şi îl întrebă ce semnificaţie are. Străinul îi răspunse că nu ştie, dar cum el e pasionat de pescuit i s-a părut interesant. Apoi după o strângere de mână, cei doi îşi văzură în continuare de drum. Ploaia continua să cadă tot mai tare inundând şoseaua…

Probabil de multe ori aţi observat lipit pe maşini semnul unui peşte. Pe mine la început semnul respectiv m-a fascinat. Citisem în copilărie despre el şi ştiam că era semnul de recunoaştere al creştinilor în primele secole, dar nu ştiam de unde vine. Apoi am aflat că are mai multe semnificaţii. Una dintre ele spune că peştele a început să fie folosit de creştini după ce Iisus a înmulţit cei doi peşti ai unui copil, hrănind cu ei o mulţime de multe mii de oameni. O altă explicaţie este dedusă din însăşi cuvântul peşte în limba greacă adică „ICHTUS”.  Luate separat, literele care compun cuvântul ICHTUS se pot traduce prin expresia Iisus Christos  Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul. O a treia  interpretare ar fi că Sfântul Petru care la origine se numea Simon era pescar împreună cu fratele său Apostolul Andrei. După ce a devenit unul dintre cei aleşi de Iisus, Sfântul Petru a devenit cunoscut ca Marele Pescar. După ce Iisus a înviat şi s-a înălţat la ceruri, Sfântul Petru a rămas  primul dintre apostoli şi atrăgea mulţimile de oameni povestindu-le despre Iisus şi apoi creştinându-i.

Semnul peştelui a fost folosit de creştini înainte de semnul crucii. Era un semn tainic, fiincă în acele vremuri simplul fapt de a fi creştin se pedepsea cu moartea. Creştinii erau vânaţi de soldaţii romani şi aruncaţi apoi în arene pentru a fi sfâşiaţi de lei. În acele vremuri semnul peştelui era sinonim cu bunătatea, credinţa şi dragostea. Ar fi bine ca şi acum să fie la fel.

Epilog

Poate că îmi place semnul pescarului fiindcă pe undeva el semnifică unitatea. La fel ca şi crucea. În acea vreme creştinii erau creştini. Nu erau catolici, ortodoxi, reformaţi, baptişti sau mai ştiu eu ce. Şi cred că ăsta era cel mai bun lucru. În fond şi la urma urmei Dumnezeu e  Unul şi acelaşi pentru toţi. Şi de aceea ar fi mai bine să găsim motivele care ne unesc, nu cele care ne dezbină.

Sursa foto

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s