Prolog

Poarta grea a cazarmei se închise cu zgomot în spatele lui și Alin avu impresia că lumea întreagă s-a prăbușit. Imediat în fața lui apăru un subofițer care îi ceru actele cu o voce dură și seacă. Speriat, Alin i le întinse și apoi își luă valiza grea de lemn în mână și porni încet spre platoul de adunare indicat de subofițer. Cazarma era plină de soldați care îl priveau rânjind, stând cu mâinile în buzunare. Alin avea impresia că pe el îl așteptau. Probabil că seara și-o va petrece împingând valize pe sub pat și spălând toalete…

Zilele trecute după serviciu am intrat la un magazin să iau pâine. Spre uimirea mea, doamna din spatele tejghelei tremura toată și aproape că plângea. Nu știam ce se întâmplă, până femeia nu mi-a spus cu glas plângăreț ”Domnu… e adevărat că ne ia copiii la armată?” Am rămas un moment perplex, apoi am început să râd. Femeia s-a uitat mirată la mine și am lămurit-o că nu e cazul deocamdată. Apoi parcă i s-a mai înseninat privirea. Am plecat de acolo oftând. Cu niște ani în urmă, în ultimele luni în care armata mai era obligatorie am dus unui tânăr ordinul de încorporare. Inutil să vă spun că mă privea cu groază. Apoi după câteva luni l-am reîntâlnit. Din reflex m-a salutat ca la armată. I-am răspuns la salut, apoi ne-am strâns mâinile. Era bucuros. Armata nu era coșmarul de care se temuse, avea acum o mândrie și o demnitate pe chip pe care nu le observasem înainte. Plus că fetele întorceau privirea după el pe stradă. Deci dezavantajele nu erau atât de mari.

De mai bine de 10 ani armata nu mai e obligatorie. Un oftat general de ușurare s-a așternut parcă peste țară. Oftatul tinerilor și al mamelor lor. Gata, armata nu mai e obligatorie, am scăpat. La început nu s-a observat nici o schimbare. Apoi încetul cu încetul generațiile care nu făcuseră armata au început să se adune. Și în loc să fie mai bine, e mai rău. Faptul că nu mai există armata ca să facă trecerea de la băieți la bărbați, a dat naștere unui mic haos. Înainte era situația clară. După armată, băiatul devenit bărbat era bun de însurătoare. Cei care dintr-un motiv sau altul fentau armata, erau priviți ca fiind ciudați. Acum a devenit invers. Avem armată de profesioniști, iar cei care nu au pus mâna în viața lor pe o armă militară își iau pistoale cu gaze ca să fie mai fioroși. Numai că nu știu să le folosească și de multe ori își dau cu ele în ochi. Ne-am dorit să avem libertate dar am descoperit că nu știm ce să facem cu ea. Fiindcă perioada care ne învăța cu greutățile vieții a dispărut. Și în locul ei nu a rămas nimic pentru ca să o înlocuiască.

Dacă ați ascultat vreodată poveștile celor care au făcut armata ați fost probabil șocați de ideile demente care treceau din generație în generație. Da, cam toate sunt adevărate, măsuratul dormitorului cu bățul de chibrit, pescuitul cu șireturile de la bocanci în găleată, îmbrăcatul în uniformă până când termină de ars un băț de chibrit. Și ce dacă? Asta ne-a făcut mai duri și mai stăpâni pe noi. Nu am murit, am supraviețuit și am fost mult mai pregătiți pentru viață. Pentru că viața este mult mai grea decât armata. Și dacă nu are cine să te pregătescă pentru asta, riști să ajungi pe nicăieri. Pentru că în viață, spre deosebire de armată, liberarea vine după foarte mult timp. Iar până atunci trebuie să trăiești.

Epilog

Îmbrăcat într-o uniformă veche și ponosită, Alin spăla de zor coridorul cazărmii. Niciodată nu mai văzuse un coridor atât de lung, parcă avea un kilometru. Dar oricum era mai bine decât să îl pună la cine știe ce alte munci idioate. Acasă ai lui nu-l puseseră niciodată la corvoadă. Însă aici descoperise că munca îl binedispune. Oricum timp avea berechet până la stingere și poate ciupește o porție în plus deseară la cină. Curios lucru cât de puțin îți trebuie ca să fii fericit… Hai liberare!!!

2 gânduri despre „Ordin de încorporare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s