Prolog

Emil se uita curios la pastilele din palma lui, fiecare de altă culoare. După ce le înghițea pe toate urma să fie puternic ca zmeul din poveste. Și să ia nota 10 la proba de sport de la BAC. Ca să își poată salva media care nu vroia în ruptul capului să treacă de 5 și un pic. Adică picat cu brio. Presiunea familiei pentru a merge la facultate era atât de mare, încât era dispus să riște folosind pastilele. Mai ales că nici nu prea se pregătise pentru proba sportivă. Așa că luă rapid un pahar mare de apă și dădu pastilele peste cap aproape înnecându-se cu ele.

Zilele trecute am ascultat o reclamă la mai multe posturi de radio până a reușit să mă scoată din sărite. Ea nu era prost gândită, dar mă făcea să mă simt ca omul din peșteră care e luat cu lugu lugu. Ideea se baza pe discuția dintre doi studenți, unul care vroia să stea să învețe și celălalt care îl certa. Studentul fericit luase o anumită pastilă care îi îmbunătățea memoria, freza și mai știu eu ce. Din pricina asta, el nu picase nici un examen și nu ratase nici o petrecere. Mai lipsea să ne spună că avea un alai de domnișoare satisfăcute și chiar că dădeam pe spate. Deci la mintea mea de fost student am înțeles că am fost un mic tăntălău. Fiindcă am stat zile și nopți să învăț și nu am luat pastila minune ca să stau din petrecere în petrecere, promovând totodată și toate examenele. Cu notă maximă clar. Numai că nu știu cum se face, dar acum, după 14 ani mai știu destul de bine ce am învățat atunci deși poate că am luat doar un 5 sau un 6. Și culmea dar când trebuie să mă folosesc de cunoștințele alea nimeni nu mă întreabă ce notă am avut la Procedură Civilă. Doar sunt curioși dacă știu sau nu.

Pe vremea când eram la liceu existau niște pastile care se numeau Lecitină, după substanța pe care o conțineau. Lecitina era bună, dar te ajuta cam cu 10% și asta după cel puțin 6 luni de folosit neintrerupt. În astea 6 luni, oricum creierul exersa să rețină cât mai multă materie, așa că lecitina avea mai mult un efect placebo. Deci baza rămânea tot învățatul. Dar acum, nu-i așa cu noile și frumoasele pastile nu va mai trebui să învățăm fiindcă vom fi mai frumoși și mai deștepți prin simpla înghițire a pastilelor minune. Și acum gata cu gluma. Nu vă jucați cu pastilele. Abuzul de pastile nu e o glumă și s-ar putea să vă nenorocească pe toată viața. Care viață va fi mult mai scurtă. Dacă tot vreți să faceți ceva, țineți post negru 2 zile și beți multe lichide, ceai sau apă. Asta o să vă scoată toxinele din organism. Și încercați să nu vă mințiți pe voi înșivă. Mereu vor apărea pastile minune, dar pentru a întreține o iluzie. Iluzia că putem fi deștepți, frumoși și fericiți fără ca să facem nimic pentru asta.

Epilog

Profesorul examinator privea mut de uimire cum Emil depăși tot grupul de alergători în viteză. Părea că are aripi și nimic nu-l poate opri din alergare. Trecu in viteză maximă pe lângă grupul de colegi de pe margine care îi scandau numele. Apoi când mai avea doar câțiva metri până la finiș, se împiedică și veni de-a berbeleacul. Coatele și genunchii i se umplură de julituri. Colegii din spate trecură pe lângă el în viteză. Emil se uită la ei un moment, apoi lăsă capul în jos și rămase acolo. Înainte să leșine auzi urletele unei sirene. Spera din suflet să fie Ambulanța…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s