Nenea Jean nu avea chef de nimic. Era o zi de luni ploioasă și trebuia să meargă iarăși la birou. Nu mai avea chiar așa de mult până la pensionare, dar încă nu putea pur și simplu să tragă chiulul. Un moment se gândi să dea un telefon și să se prefacă bolnav, dar îi era lehamite să găsească un motiv cât de cât serios. Căscând din toate încheieturile, mâncă ceva în grabă și apoi o luă la drum spre birou. Acolo, mare bucurie. Îl găsi pe vechiul său coleg și impreună au savurat o cafea. Apoi încă una, depănând amintiri. După cea de a treia cafea, nenea Jean, la care cheful de muncă scădea vertiginos, urcă gâfâind treptele până la biroul său aflat la etajul al doilea. Ajuns în fața ușii, o descuie fără nici un chef, își aruncă haina în cuier, deschise televizorul pe un post de știri și se aruncă în fotoliul său care gemu sub greutatea de peste o sute de kilograme. Aruncă o privire sictirită peste birou și brusc, tensiunea o luă razna. Pe birou era o foaie de hîrtie, adică o lucrare cu numele lui pe ea. Primise ceva de rezolvat! Trebuia să lucreze, să muncească ceva, să transpire, să se dea de ceasul morții căutând soluții… Groaznic! Din cauza nervilor nici nu putea înțelege ce naiba scria pe foaia aia. Apoi, se decise cu greu să își caute ochelarii. După cîteva încercări îi găsi pe cei de distanță și încercă să descifreze scrisul de mână. Imposibil. După ce buchisi câteva slove, nu înțelese nimic. Cu un oftat se lăsă în spate pe fotoliul său și urlă…. Traiane!! Traiane!! După cîteva momente, ușa de la birou se deschise și un băiat mărunțel băgă capul pe ușă: ”Da, nea Jane? Probleme?”

Nea Jean arătă cu scârbă și greață spre coala de hârtie cu pricina. ”Traiane tată… ia vezi ce vrea deșteptu ăla cu reclamația lui cu tot…. că nu am ochelarii buni la mine.” Băiatul citi rapid scrisul mărunt și dădu aprobator din cap. ”Nea Jean, nu e greu, lasă că o rezolv eu și matale doar semnezi… mâine dimineață o să fie gata…” După câteva momente de gândire, Jean dădu aprobator din cap… ”Bine mă puștiule… dau o cafea mâine. Hai, ia beleaua asta din fața mea că mi s-a ridicat tensiunea numai când am văzut-o… trebuie să îmi iau medicamentele că nu mai pot, tremur tot”. Traian încuviință din cap și ieși pe ușă. Nenea Jean se întinse și mai comod la birou și avu un moment intenția să deschidă calculatorul ca să scrie un document. Dar nu avea nici un chef. Lasă că o să vadă el mâine că luni, nici iarba nu crește. Parcă ar mai bea o cafea, deși medicul îi interzise categoric să bea cafea. dar ce știe medicul? Niște ciudați cu tot cu halatele lor albe. Lasă că știe el mai bine. În timp ce vorbea cu el însuși, dădu din cap aprobator. Încetișor simți că îl ia obosela de la atâta efort intelectual și îl apucă somnul. Lăsă bărbia în piept și începu să sforăie încetișor.

La un moment dat, se auzi o bătaie în ușă. Jean deschise ochii morocănos. Sfios, Traian îl întrebă dacă nu vrea ceva de mâncare. Nenea Jean simți cum cafelele băute de dimineață cereau și ceva de mâncare. Dădu aprobator din cap și se hotârî să meargă la cantină să citească meniul. La cantină fu întâmpinat de un cor de saluturi și râsete. Bucuros că are cu cine sta la povești își luă o porție dublă de mâncare și se așeză la masa cea mai mare. Începu o discuție aprinsă cu mai mulți colegi. Începea să se simtă în largul lui. Mai comandă o porție de mâncare și un desert savuros. După vreo patru ore petrecute la cantină, timp în care colegii veneau și plecau, nea Jean realiză cu uimire și chiar stupoare că programul e pe terminate. Deci va trebui să plece spre casă. Nenea Jean se simțea mulțumit. O zi de luni foarte productivă, în care muncise cu spor. Oricum mai aveam cam un an până la pensionare, așa că trebuia să își menajeze sănătatea și să nu se omoare cu munca. Cum spunea un coleg cam de aceeași vîrstă, munca e doar pentru utilaje…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s