Anno Domini 199…. undeva în vest…

Supărată foc, profesoara de matematică izbi ușa clasei și ieși pe coridorul înțesat de elevi care se bucurau de pauză. În urma ei lăsase un toptan de note de 3 și 4. Disperați, elevii de-a XII-a se luaseră cu mâinile de cap și se uitau prostiți la tabla plină de integrale. Analiza matematică le venise de hac și nici cei care jinduiau să dea examen de admitere la politehnică nu scoteau mai mult de un șase și ăla vai de mama lui.

Cu fețele alungite de necaz, elevii nici nu îl observară pe lunganul bărbos care intrase pe ușă și se prezentă drept noul lor profesor de geografie. Inițial au vrut să îi spună să se ducă învârtindu-se cu tot cu geografia lui, că pe ei îi păștea corigența la matematică și adio intrat în BAC. Profesorul, proaspăt absolvent de geografie, i-a întrebat zâmbind ce s-a întâmplat. Majoritatea nu l-au băgat în seamă, dar vreo doi i-au arătat cu degetul tabla pe care rânjeau parcă în bătaie de joc semnele apocaliptice de analiză matematică. Profesorul cel tânăr se uită cu atenție la tablă, își mângâie bărbița și începu să vorbească singur ”Aha… da… frumoase exerciții… în liceu am fost olimpic la matematică… era o pasiune de-a mea… apoi am intrat la geografie…” Băieții, turbați, convinși că ăla își bate joc de ei, erau gata gata să îi arunce cu ceva în cap, dar profesorul nu îi observă. Privind cu atenție exercițiile de pe tablă, rămase ca temă de casă pentru elevi, profesorul luă o cretă și începu să scrie, vorbind întruna ”Ah, da… uite aici, dacă înmulțim cu x pătrat și adăugăm radical din epsilon putem duce integrala la bx pătrat logaritm natural de sx pătrat…, apoi, aici putem scoate din ecuație….” Încetul cu încetul în clasă se lăsă o liniște deplină. La început neîncrezători, băieții iși scoaseră caietele de matematică și copiau rezolvarea integralelor făcută de profesorul cel tânăr. Una, apoi încă una, și apoi la un moment dat, toate integralele alea înfiorătoare ședeau cuminți, rezolvate complet. Profesorul continua să murmure de unul singur, apoi se uită spre clasă. Băieții, la început mai timid, apoi din ce în ce mai tare strigau ” Mulțumim domn profesor, ne-ați salvat!! Trăiască profu de geografie! Să trăiască domn profesor de geogra! Uraaa… să trăiască domn profesor, hip hip huraaaaaa!!!! De trei ori ura pentru domn profesor de geografie!!! S-o ia naiba pe baba de matematică!!!! Trăiască cel mai bun profesor, domnul profesor de geogra!!!” Clasa posomorâtă se transformase într-un adevărat vulcan în erupție. Băieții l-au înconjurat pe profesorul cel tânăr și a urmat o îmbrățișare de grup, ca la fotbal după ce echipa câștigă meciul.

Începând din ziua aceea un adevărat miracol se petrecea de fiecare dată când băieții aveau oră de geografie. A doua zi, toată clasa avea tema la matematică făcută impecabil. Profesoara era incapabilă să înțeleagă ce se întâmplă. Bineînțeles că dacă îi scotea la tablă, băieții erau praf și pământ de flori, dar măcar tema era de nota 10. Profesorul de geografie le ceruse să nu divulge secretul, mai ales că era la începutul carierei și nu vroia probleme cu profesoara de matematică, femeie în vârstă, în prag de pensionare.

Anii au trecut și băieții au terminat cu chiu cu vai liceul, apoi au plecat în lumea largă. Dar de fiecare dată când se întâlneau, inevitabil o pomeneau pe profesoara de matematică. Și apoi un oftat… ”Să-i dea Dumnezeu sănătate la profu de geogra că ne-a scos din mare necaz… oare pe unde o mai fi acum?”

P.S. Nu mi-aș fi adus aminte de orele de matematică dacă ieri nu l-aș fi întâlnit în oraș pe un fost student la matematică pe care doamna profesoară îl avea în practică și pe care îl teroriza mai tare ca pe noi. Am încercat să îl combinăm să ne mărească puțin notele la matematică, cu niște extemporale copiate, dar îi era așa de frică de ea că a refuzat categoric. Așa că tot cu profu de geogra ne-am scos mediile… să îi dea Dumnezeu sănătate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s