Anno Domini 300… undeva în Orient

Într-o bună zi, fără nici o veste, bătrânul cel morocănos căzuse la pat. Pur și simplu nu se putea ridica din așternuturi. Deși nu prea avea prieteni datorită firii sale morocănoase, totuși după vreo două zile cunoscuții au început să se întrebe cel e cu el. Bătrânul nu știa să le spună, doar că avea dureri și nu se putea ridica din pat. Bani nu avea ca să plătească doctori, așa că se împuțina pe zi ce trecea. La un moment dat în târg se răspândise veste că bătrînul cel enervant nu o mai duce mult. Sfârșitul îi era aproape. Un preot îl vizită, pentru a-i spovedi păcatele, dar bătrânul nu suporta creștinii și refuză să vorbească cu preotul.

Și totuși într-o dimineață veni la ușa bătrânului un tânăr. Care spuse că e doctor. Sătul de boală și dureri care nu mai încetau, moșul îi spuse tînărului că e prea copil să fie doctor și oricum el nu avea bani să îl plătească. Tînărul îi spuse că el nu are nevoie de bani și că vrea doar să vadă dacă găsește vreun leac pentru boala sa. Sleit de puteri, bătrânul îl lăsă să facă ce-o ști că oricum mult de trăit nu mai are. Tânărul, cu o figură serioasă îl ascultă pe bolnav, apoi spuse o rugăciune. Bătrânul își dădu ochii peste cap de lehamite. Să vezi că și doctorașul ăsta e creștin, își spuse el. Nu știa prea bine ce e cu creștinii, dar aflase de la alții că sunt ciudați și periculoși și niciodată nu e prea bine să ai de-a face cu ei. Cu acesta gânduri, bătrânul bău ceaiul pe care il pregăti tânărul medic și adormi. Se trezi peste câteva ore puțin amețit, dar spre uimirea sa se putea da jos singur din pat. Tânărul medic se uita la el cu un zâmbet pe față. Bătrânul, uimit că durerile îl lăsaseră aproape de tot, îl întrebă cum îl cheamă. Pantelimon, răspunse tânărul și sunt creștin. Au urmat câteva minute bune de tăcere. Oftând adânc, bătrânul morocănos se uită la tânărul medic și îl întrebă cu teamă în glas ” Spune-mi te rog, ce înseamnă Creștin? Dacă vreau să fiu creștin ce ar trebui să fac? Dacă ești creștin trebuie să ai milă de ceilalți?”

Tânărul medic zâmbi. Apoi îl prinse de mână pe bătrânul cel morocănos, spunându-i ”Hai să îți povestesc ce știu eu despre creștini…”

Sfinte Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, roagă-te pentru noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s