Dimineața era destul de friguroasă și nenea Jean se trezi buimac de cap. Clipind somnoros, se întreba ce zi o fi și dacă să meargă la birou sau să se dea lovit. Gemînd din cauza dsurerilor de spate se extrase din pat și se spălă pe față. Când apa rece îi izbi fața își aminti că azi aveau o măreață ședință de bilanț și șeful lor le comunicase speriat că va veni un mare mahăr taman de la centru ca să supervizeze ședința. Nenea Jean se scărpină în cap, gîndidu-se că se va fofila și nu o să meargă la ședință uite așa numai de-al naibii. Încă nu știa cum va proceda, dar o să vadă el la fața locului.

La serviciu găsi forfotă mare, toată lumea era agitată din cauza măreței ședințe. Nea Jean nu mai zăbovi, și purtînd în mâini cu grijă cana de jumate de litru plină cu cafea, își luă tălpășița și se încuie în birou. În trecere îl văzu și pe bietul Traian, agitat și speriat, alergînd de colo colo dintr-un birou în altul. După ce savură cafeaua dublă, nenea Jean începu ca niciodată să își facă ordine pe birou, sortînd maldărul de hârtii aruncate alandala. Auzi cum peste toată clădirea se așternea liniștea, o liniște prevestitoare de furtună. Tensiunea ședinței ce avea să urmeze era aproape palpabilă. Nenea Jean era acum ferm convins că nu se va duce la ședința cu pricina și chiar dacă auzi ciocănituri nervoase în ușa biroului, făcu pe mortul în păpșoi. Apoi fără să vrea, șe așeză mai comod în scaun și curând ațipi. La un moment dat se trezi speriat. Cineva, probabil mahărul cel temut răcnea foarte aprope de biroul său. Curios, dar vocea i se părea foarte cunoscută, deși nu o mai auzise de mulți ani. Să fie cumva unul dintre vechii lui șefi? Nenea Jean știa că în biroul de dincolo colegii lui stau plouați și tremură din cauza urletelor ciudatului ăla. Cică îl chema Marin, dar i se spunea Tartorul Marin. Brusc, nenea Jean simți că i se ridică tensiunea de nervi, se extrase de la birou, descuie ușa și se deplasă tropăind greoi cu cele 125 de kilograme ale sale spre biroul de unde se auzeau strigătele. Ajuns în fața ușii, bătu cît putu de tare cu pumnul în ușă și năvăli în încăpere ca un tanc rusesc scăpat de sub control, urlînd cât îl țineau bojocii, fără măcar să se uite la sinistrul personaj care prezida ședința ” Să trăiți! Sunt Popescu Jean și m-am prezentat la ședință!”

După primele momente de perplexitate, o liniște adâncă se așternu în sală și nenea Jean se uita cu milă la chipurile speriate ale colegilor, apoi cu o ură nedisimulată spre tartorul din capătul celălalt al sălii. Dar, lucru foarte ciudat, tartorul se uita la el cu ochii holbați și după câteva secunde de uimire, spuse pe o voce gîtuită : ”Dar cine ești dumneata domnule și cum îndrăznești domnule să intri în…. nenea Jean? Nenea Jean??? Nenea Jean chiar dumneata ești???? Nu îmi vine să cred… nenea Jean??? Mirat că îi știe numele, Jean se uită mai bine la omul cel fioros și o expresie de uimire i se așternu pe chip: Ăăă….Marin… Marinel??? Marinele tu ești??? Marinele, băiete ce mă bucur să te văd… da ce ai crescut mă tată… și ce voce fioroasă ai… !!” Și fiorosul care acum răspundea la numele de Marinel se metamorfoză instant și aproape fugi până la nenea Jean, pe care îl îmbrățișă călduros, invitîndu-l să stea lângă el în prezidiul sălii. Apoi după câteva momente, pe o voce gâtuită de emoții, se adresă oamenilor înmărmuriți de uimire. ” Ăăăă… da… păi… acum mai bine de douăzeci de ani când eram nou angajat, nenea Jean a fost tutorele meu și timp de doi ani m-a învățat meserie. Apoi drumurile noastre s-au despărțit fiindcă eu am fost mutat cu servicul în altă parte. Dacă am ajuns în funcția pe care o am acum, i se datorează în mare parte lui nenea Jean. Puteți să vă considerați norocoși că sunteți colegi cu el.” Apoi oftând, Marin luă o hârtie de pe birou, o împături încet, după care o rupse și o aruncă la coș.” Din respect pentru nenea Jean, avizul meu va fi unul favorabil. Nenea Jean, hai să bem una dintre cafelele tale celebre și să stăm la povești…” și tartorul Marin devenit acum Marinel îi deschise ușa cu respect lui nenea Jean, lăsând asistența mută de uimire, dar și speriată. La ieșirea celor doi pe ușă, din sala arhiplină se auzi un oftat general de ușurare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s