Prolog

Anno Domini 198… Alegerile pentru funcţia de şef al clasei erau programate în ziua următoare. În ziua alegerilor, unul dintre cei doi obţinu cu un vot mai mult decât celălalt. Urma să fie declarat şef al clasei. Dar nu se întâmplă aşa. Tovarăşa dirigintă care avea instrucţiuni clare să-l facă şef al clasei pe celălalt elev, fiul unui important om din oraş, îi anunţă pe doi dintre elevii care votaseră cu câştigătorul că sunt mutaţi în clasa paralelă. Astfel, voturile lor nu mai contau, iar câştigătorul devenea elevul agreat de dirigintă la o diferenţă de un vot. Elevii rămaseră scârbiţi de comportamentul dirigintei şi nu înţelegeau de ce e aşa de importantă funcţia de şef al clasei încât să te pretezi la astfel de comportamente necinstite…

Zilele trecute am asistat pentru a nu ştiu câta oară la un referendum democratic în care masele largi populare trebuiau să se pronunţe dacă actualul preşedinte merită să rămână în funcţie sau trebuie să plece. După cum probabil ştiţi, regulile bătute în cuie după care s-a desfăşurat referendumul  au fost date jos şi modificate fiindcă rezultatul nu e acela care să mulţumească pe cine trebuie. Pentru cei care au jucat fotbal la orele de istorie, cu mulţi ani în urmă un tovarăş pe nume Lenin a declarat „Nu contează cine votează, important e cine numără voturile!” Un alt tovarăş, mai hotărât ca primul, pe nume Stalin s-a gândit el şi a enunţat următoarea teoremă „ Nu contează cine votează şi nici cine numără voturile. Important e cine le face publice!”

Ca o confirmare a celor două teoreme, zilele astea am aflat că din cei 22 de milioane de români cât ştiam eu că suntem, o mare parte au dispărut brusc în decurs de câteva zile. Şi asta pentru că organizarea referendumului a fost deficitară şi  rezultatele nu au ieşit aşa cum doreau cei care le-au făcut publice.

Am auzit că setea te aduce într-o stare de demenţă. Deci setea de putere bănuiesc că te aduce aproximativ în aceeaşi stare. Uneori m-am întrebat de ce oamenii ar călca pe cadavre pentru a avea puterea. De ce nu pot pierde cu demnitate? E oare aşa de greu să recunoşti că ai fost învins şi să te dai la o parte? Se pare că da.  Pentru că nu e vorba numai de a câştiga sau a pierde. Fiindcă învinşii trebuie umiliţi în public la fel ca în procesele spectacol din Coreea de Nord sau China maoistă. Pentru că cei care câştigă ar vrea să îşi înmoaie săbiile în inimile învinşilor şi să le înfigă capetele în pari, apoi să alerge cu ele pe străzi urlând. Civilizaţia e doar o spoială. De fapt suntem aceiaşi sălbatici care trăiau în peşteri acum 4000 de ani. Adversarul nu trebuie doar învins. Trebuie umilit, distrus, făcut bucăţi. Probabil ar trebui modificate legile de desfăşurare a alegerilor, astfel încât onorabilii candidaţi să se lupte între ei în arenă la fel  ca în filmul Spartacus. Ăia care câştigă să primească funcţiile. Vă daţi seama ce impresie ar face un premier şi un preşedinte de peste 2 metri şi 150 kg, bărboşi şi cu mâinile ca nişte lopeţi în Adunarea Generală a UE?

Epilog

Marius şi Daniel erau duşmani declaraţi. Amândoi erau alergători de semifond şi erau favoriţi în cursa pentru titlul naţional. Presa alimenta zilnic duşmănia declarată dintre cei doi cu tot felul de insulte, multe din ele inventate. Cursa începu nesperat de bine pentru Marius. Aproape imediat luă conducerea plutonului de alergători şi apoi se distanţă vizibil. Cu doar un kilometru înainte de final, Daniel nu mai avea şanse să-l ajungă din urmă. Brusc, Marius fu apucat de o durere crâncenă la muşchii gambei şi se prăbuşi. Medicii interveniră imediat, dar cursa era ratată. Daniel câştigase şi devenise campion naţional. La festivitatea de premiere, Daniel primi medalia de aur şi se uită în public acolo unde Marius primea încă îngrijiri medicale. Daniel coborâ de pe podium, îşi scoase medalia de la gât şi o aşeză la gâtul lui Marius spunându-i „Ştii bine că este a ta.” Mulţimea începu să aplaude când cei doi sportivi se îmbrăţişară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s