Prolog

Anno Domini 195… Profesoara de istorie le explica elevilor depsre triumviratul lui Caesar, Pompei şi Crassus din anul 60 î.e.n. „Copii, istoria ne învaţă că niciodată triumviratele nu au rezistat, cei trei conducători au ajuns să se războiască între ei şi la final rămânea un singur conducător, ceilalţi doi fiind ucişi…” Dorinel ridică mâna „Tovarăşa profesoară la fel o să păţească şi tovarăşii Ana Pauker, Vasile Luca şi Gheorghiu-Dej? Că tata mereu răcneşte prin casă „Ana, Luca, Gheorghiu-Dej… bagă spaima în burgheji !!!” Profesoara înmărmuri brusc. Pentru o asemenea afirmaţie putea ajunge în lagărul de la Canal. Ăăă…păăiii…n..nuuu…vroi…vroiam să spun… copii, să ştiţi că orânduirea comunistă e cea mai evoluată din istorie şi…şi… tovarăşii Ana, Luca şi Dej se au ca fraţii şi nu o să se certe niciodată! Copiii aprobară din cap. Profesoara răsuflă uşurată. Fusese pe marginea prăpastiei.

Zilele astea am asistat la sfârşitul campaniei electorale în care două partide care se iubesc enorm deşi au doctrine diferite s-au unit pentru a învinge un altul, cel din urmă fiind doar un colos cu picioare de lut, sau o corabie care se scufundă încet dar sigur şi din care toţi „oamenii de bine” fug cât îi ţin brăcinarii. Cei doi aliaţi îşi jură iubire veşnică pe unde apucă şi în mod probabil vor câştiga alegerile în majoritatea circumscripţiilor. Apoi va urma luna de miere. Ei şi după aceea vor veni vremuri cu adevărat interesante. Pentru că iubirea de ciolan e mult, mult mai puternică decât iubirea de moşie şi de aliat, cei doi fraţi de campanie electorală vor ajunge cât de curând la neînţelegeri şi apoi la război pe faţă. Cum niciunul din ei nu va putea face nimic fără celălalt, pentru noi vor urma vremuri mai bune. De ce? Foarte simplu. Atâta vreme cât nu avem un partid care să poată face ce vrea coordonată de „El lider Maximo”, nu se vor putea lua hotărâri drastice, cum ar fi tăieri de salarii şi alte chestii din care ne-am înfruptat în ultimii ani.

Atâta vreme cât ţara noastră strămoşească va fi o căruţă trasă de doi bidivii care o vor lua mereu unul „hăis” şi unul „cea”, căruţa nu o va lua înapoi în mod dramatic ca până acum. Nu vă faceţi iluzia că va înainta. Dar măcar nu o să fie mai rău. Pentru că din doi, cel puţin unul va vrea mereu să pară mai bun decât celălalt. Pentru ca data viitoare să ia tot ciolanul. Ceea ce sper că nu se va întâmpla. Decât eventual ciolanul pentru o ciorbă de fasole. Aşa, ca să mânce şi burta alegătorului ceva.

Nu ştiu care dintre materiile studiate la şcoală e cea mai importantă. Unii ar spune că matematica, alţii că fizica, limba română sau chimia. Eu cred totuşi că cea mai importantă este istoria. Pentru că istoria se repetă. Şi dacă am fost atenţi la orele de istorie de multe ori intuim ceea ce urmează să se întâmple. Şi poate reuşim să avem un avantaj din asta. Uneori.

Epilog

Ploaia măruntă era înnebunitoare şi profesorul de istorie şi arheologie Câmpeanu îşi dispera studenţii anunţându-i că nu vor pleca din noroiul mocirlos în care se transformase situl arheologic până nu vor găsi un artefact valoros. Căpiaţi, studenţii se vorbiră şi în ziua următoare cumpărară un vas din lut pe care scriseră un mesaj în limba latină, apoi îl îngropară în noroi. Profesorul izbucni în strigăte de victorie când unul din studenţi îl anunţă că s-a găsit un artefact ce pare a fi intact. Cu mare grijă, artefactul a fost transportat în laboratorul universităţii şi toţi studenţii promovară examenul cu nota 10. După 2 zile, profesorul tremurând de emoţie descifră uimit textul scrijelit pe vasul de lut ars de strămoşii săi daci. Acesta suna cam aşa „Din partea dacilor pentru profesorul Câmpeanu cu mult respect! Vă mulţumim că ne-aţi descoperit.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s